FORMULA 1

Mehiška fiesta le ni bila popolna

Lewis Hamilton zmagal v Mehiki, a še ni svetovni prvak v F1. Če v Austinu osvoji vsaj osmo mesto, lahko odpre šampanjec.
Fotografija: Lewis Hamilton je v Mehiki slavil s sombrerom. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Lewis Hamilton je v Mehiki slavil s sombrerom. FOTO: Reuters

Ciudad de Mexico – Britanec Lewis Hamilton za volanom mercedesa je dobil 18. dirko sezone svetovnega prvenstva v formuli 1, veliko nagrado Mehike. Britanec je tako še povečal naskok v skupnem seštevku SP, ni pa še prvak za sezono 2019, sicer šestič skupaj, saj je njegov moštveni sotekmovalec, Finec Valtteri Bottas, osvojil tretje mesto.

Hamilton bi že v Mehiki postal prvak, če bi zbral 14 točk več kot Bottas, Finec je tako ohranil še nekaj minimalnih teoretičnih možnosti za naslov. A razlika med njima je zdaj že 74 točk, tako da bo Hamiltonu za nov naslov prvaka zadoščalo že osmo mesto na naslednji dirki v nedeljo v ameriškem Austinu. Drugo mesto je v Mehiki sicer osvojil Ferrarijev dirkač Sebastian Vettel. Britancu dirkališče v Ciudadu de Mexicu ne leži, pravi, da je najzahtevnejše v sezoni. A ko je bil tam predlani deveti, lani pa četrti, je obakrat že v Mehiki osvojil naslov za ti leti.

Tokrat je sicer zmagal, toda naslov še ni v njegovih rokah. A Hamilton se po dirki ni kaj dosti oziral na to, da ni še vnovič skupno najboljši. Zanj je bilo pomembno, da je zmagal, pohvalil je fantastične navijače in poudaril, kako težka je bila dirka: »Neverjetno dober rezultat smo dosegli. Vedeli smo, da imamo lahko težave na ravnini in da nas čaka težka dirka, a nam je uspelo,« je navrgel Hamilton, za katerega je bila tokratna zmaga deseta v sezoni in skupno že 83. v karieri.
 

Tvegana taktika


Odločilna je bila taktika, saj so se pri Mercedesu za Britanca odločili le za en postanek. Hamilton je sicer med dirko v pogovoru z ekipo izrazil bojazen, da so ga prehitro poklicali v bokse, a se je nazadnje izkazalo, da je imel vodja moštva Toto Wolff prav. Startal je sicer šele kot tretji in v začetnem obdobju dirke sta bila pred njim oba ferrarija, toda zgodnji postanek v boksih (v 24. krogu) se je izkazal za ključnega.

Mercedesu se je splačalo tveganje, medtem ko so pri Ferrariju po taktiki dveh postankov in zaradi slabega drugega izgubili možnost za boj za zmago. Za Mercedes, ki ima konstruktorski naslov v rokah že dlje, prav tako vozniškega, le ime dirkača še ni znano, je bil mehiški uspeh še posebno sladek, saj je dosegel jubilejno stoto zmago v formuli 1. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije