HRVAŠKA

Mamić po Dinamu še straši

Začelo se je nogometno prvenstvo v deželi ognjevitih. Nepozabni reški Matjaž Kek, Petar Stojanović še v Dinamu.
Fotografija: Zdravka Mamića so v zadnjih dneh povezovali s prevzemom Mandarićeve Olimpije. FOTO: portal
Odpri galerijo
Zdravka Mamića so v zadnjih dneh povezovali s prevzemom Mandarićeve Olimpije. FOTO: portal

LJUBLJANA – Lani ob tem času je nogometna Hrvaška plesala in prepevala. Reprezentanca je namreč zablestela na svetovnem prvenstvu in se iz Rusije vrnila domov z 2. mestom. Leto pozneje pa je zgodba podobna običajni: Dinamo starta v novo ligaško sezono kot favorit, Rijeka bo poskusila ohranjati stik, Hajdukova popotnica v sezono pa je boleč spodrsljaj proti Maltežanom ob uvodu kvalifikacij za evropsko ligo.

Hrvaško nogometno prvenstvo 2019/20 so sinoči odprli v Osijeku, kjer je gostoval Slaven iz Koprivnice, ter v domu prvakov na zagrebškem vzhodu v dvoboju domačega Dinama z malim mestnim tekmecem, pravzaprav podružničnim moštvom, Lokomotivo.

Kultni maksimirski stadion že dolgo močno razžira zob časa, razprave o tem, ali ga povsem podreti in zgraditi novega, ali se res lotiti obnove, ali pa kar na kakšnem drugem dela skoraj milijonskega mesta zarisati temelje sodobne nogometne arene, se vrstijo vsak dan. Tako kot tudi razprave o Zdravku Mamiću in njegovi usodi.

Tajkun in veliki vladar zagrebškega kluba se zavoljo različnih obtožb, najbolj pa glede denarnih prevar pri dragih prodajah nogometašev na tuje, skriva v Hercegovini, kjer so njegove korenine in kjer je vsaj za zdaj še na varnem.
 

Odgnali nočno moro


Toda modri tudi brez njega še vedno vladajo na hrvaški sceni, v tej zadnji sezoni so celo odgnali nočno moro, ki je v Maksimirju strašila domala pet desetletij – končno so se namreč uvrstili v pomladni del enega od tekmovanj pod streho Evropske nogometne zveze. S 1. mesta v skupini so skočili v izločilni del evropske lige, tam nato odpravili Plzen, od lepe mednarodne sezone pa se poslovili v osmini finala proti Benfici.
Zdravka Mamića so v zadnjih dneh povezovali s prevzemom Mandarićeve Olimpije. FOTO: portal
Zdravka Mamića so v zadnjih dneh povezovali s prevzemom Mandarićeve Olimpije. FOTO: portal

A nato so doma uprizorili pohod na šampionski naslov, v samostojni hrvaški državi že jubilejni 20. Hajduk je bil na vrhu šestkrat, po enkrat pa Zagreb in pred dvema letoma nepozabna Rijeka z Matjažem Kekom na klopi. Zagrebški klub spet ohranja vlogo jasnega favorita, ne nazadnje je premočan tudi s proračunom, ki zdaj znaša okrog 40 milijonov evrov na leto: sledijo mu Hajduk (15 milijonov), Osijek (13,5), Rijeka (12,5) itn.

Kakovost modrih, vsaj kar zadeva razmerje moči na Hrvaškem, ni sporna, v udarni enajsterici je tudi slovenski reprezentant Petar Stojanović, med tujci sta zelo cenjena Dani Olmo, eden udarnih reprezentantov mlade španske reprezentance (U-21), ki je pred kratkim v Vidmu osvojila naslov najboljše v Evropi, in 19-kratni švicarski reprezentant Mario Gavranović. Hajduk ohranja izjemno pripadnost privržencev, precej jih je tudi pri nas, a je že vrsto let ujet v past številnih nespametnih potez, osebnih interesov in »čudežno« prazne blagajne. Siniša Uroševič

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije