NOGOMET

Katancu bi zgradili kip v Bagdadu

Derbi Irana in Iraka najtežje pričakovana tekma azijskega prvenstva v nogometu.
Fotografija: Srečko Katanec tudi iraške nogometaše vodi na zanj značilen način. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Srečko Katanec tudi iraške nogometaše vodi na zanj značilen način. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Iraški nogometaši so si že zagotovili nastop v izločilnih bojih azijskega prvenstva, njihovi navijači pa vendarle še čakajo na vrhunec predtekmovanja. Drevišnji sosedski derbi z Iranom bo velik izziv za iraškega selektorja Srečka Katanca, čeprav Ljubljančan v svojem slogu miri pred (pre)velikimi pričakovanji.
Srečko Katanec tudi iraške nogometaše vodi na zanj značilen način. FOTO: Reuters
Srečko Katanec tudi iraške nogometaše vodi na zanj značilen način. FOTO: Reuters

Nogometni spopad Irak : Iran je ena najtežje pričakovanih tekem na šampionatu, ki letos domuje v Združenih arabskih emiratih. »Seveda ne moremo primerjati nobene naše druge tekme. A nad Iran bom poslal nekatera sveža imena,« je napovedal Katanec.

Nekdanji slovenski selektor je uspešno začel svojo drugo zgodbo na Bližnjem vzhodu. Irak je prvič nanizal štiri zaporedne zmage in prvič v svoji zgodovini dobil prvo in drugo tekmo na turnirju. Ob tem kaže izpostaviti le en poraz Katanca v osmih tekmah na klopi Iraka – proti južnoameriški velesili Argentini.

»Še vedno smo v procesu selekcije, gotovo pa sem že v prvih dveh tekmah opazil veliko pozitivnega. Ne morem vam razkriti taktike, s katero bomo začeli tretjo tekmo, saj ima tudi Iran odličnega selektorja. Morda bomo igrali s tremi, štirimi ali petimi branilci v liniji,« je zatrdil Katanec in imel v mislih portugalskega trenerja Carlosa Queiroza, ki vodi Irance.

Favorit je znan


Katanec pri 55 letih spada med najbolj izkušene nogometne trenerje na svetu. Redki se lahko pohvalijo s tako uspešno igralsko kariero, azijski šampionat 2019 pa je njegov četrti veliki turnir v vlogi selektorja – po slovenski pravljici v Beneluksu 2000 in na Daljnem vzhodu 2002 je vodil leta 2011 na azijskem zboru elite tudi Združene arabske emirate. Irak bi moral za prvo mesto v skupini zmagati, Iranu zadostuje že točka.

Favorit je znan: Iran je najvišje postavljena azijska reprezentanca na lestvici Fife (29.; Irak je 88.), njegova reprezentanca velja na trgu desetkrat toliko kot iraška. Zgovorna je tudi primerjava držav: v 82-milijonskem Iranu ni večjih pretresov in država deluje enosmerno vse od islamske revolucije izpred 40 let, obratno velja za Irak. Državo s 37 milijoni prebivalcev šele postavljajo na noge, Iračani bodo prvič po dolgih letih gostili domače tekme šele v boju za mundial 2022 … Queiroz in Katanec mirita strasti navijačev in opozarjata, da se bo začelo zares šele v naslednjem delu tekmovanja.

Zmagovalec skupine D se bo v osmini finala pomeril z enim od tretjeuvrščenih moštev (Libanon, Sirija, Oman?), drugouvrščeni pa z boljšim iz para Katar : Savdska Arabija. Navijači ne razmišljajo tako daleč kot strokovnjaka s Portugalske in iz Slovenije. Na neki način bi raje videli, da pade sosedski rival, kot da njihovo moštvo doseže finale … To velja tudi v Iraku: Katancu bi v primeru zmage postavili doprsni kip v Bagdadu, tako močno si želijo premagati sosednjo šiitsko državo. Iran je nazadnje premagal Iračane na prijateljski tekmi leta 2015, odtlej so bili dvakrat boljši mezopotamski levi, tudi istega leta na azijskem prvenstvu, ko so se prek Irana zavihteli v polfinale.
 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije