JUDO

Fabjan še ni doživel takšne kraje

Klara Apotekar si je želela več od končnega 7. mesta na SP.
Fotografija: Klara Apotekar se ni strinjala s sodniško odločitvijo. Foto: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Klara Apotekar se ni strinjala s sodniško odločitvijo. Foto: Mavric Pivk

BAKU – Po bronasti Tini Trstenjak (do 63 kg) in sedmouvrščeni Maruši Štangar (do 48 kg) se je kot tretja slovenska judoistka v popoldanski del svetovnega prvenstva v Azerbajdžanu prebila Klara Apotekar (do 78 kg) in po dveh zmagah in porazih včeraj pristala na 7. mestu. Čeprav je z njim dosegla svojo najvišjo uvrstitev na velikih članskih tekmovanjih, je le z muko v sebi zadrževala solze žalosti.
 

Zrela za polfinale


Potem ko je v prvem dvoboju že po pičli minuti spravila na hrbet Loriano Kuka s Kosova (10:0), proti kateri je sicer klonila na aprilskem EP v Tel Avivu, je 21-letna judoistka kluba Z'dežele Sankaku z iponom (10:0) poravnala račune še s šest let starejšo Britanko Natalie Powell, ki je bila lani boljša na prvenstvu stare celine v Varšavi.

V četrtfinalu se je Klara pogumno postavila po robu Japonki Šori Hamada, a kaj ko ji je 30 sekund pred iztekom časa za trenutek popustila zbranost; z 28-letno Azijko se je namreč spustila v obračun v parterju, v katerem je potegnila krajšo, potem ko jo je Hamadova ukleščila v končnem prijemu (0:10).
Klara Apotekar se ni strinjala s sodniško odločitvijo. Foto: Mavric Pivk
Klara Apotekar se ni strinjala s sodniško odločitvijo. Foto: Mavric Pivk

Namesto v polfinalu, za katerega je bila zrela, je lanska mladinska evropska prvakinja iz Maribora lov na odmevno uvrstitev nadaljevala v repasažu. Prvi »popravni izpit« je imela z Rusinjo Aleksandro Babincevo, ki je prej pripravila eno od večjih senzacij na tem SP, potem ko je izločila favorizirano Francozinjo Audrey Tcheumeo.

Babinceva je s sodniško pomočjo na rob solz spravila tudi Klaro. Po eni od akcij tik pred zaključnim gongom sta se namreč obe znašli na tleh, sodniki pa so tudi po ogledu posnetka ocenili, da je zmagovita poteza za vazari (0:7) uspela štiri leta starejši Rusinji. A s tem se nista strinjala ne Apotekarjeva ne njen trener Marjan Fabjan, ki je obsedel na stolu, prepričan, da bodo popravili izid na semaforju rezultatov.

»Menim, da zadnjega meta niso ocenili najbolj pravično, toda sodniki so povedali svoje. Dvoboj sem izgubila. Resda sem s 7. mestom osvojila kar nekaj točk v kvalifikacijah za OI, vendar sem si želela več – vsaj 5. mesto, če že ne kolajne,« je bila razočarana 21-letnica iz Šmartnega v Rožni dolini. Z glavo je zmajeval tudi Fabjan: »Česa takšnega še nisem doživel! Nikoli se ne izgovarjam na sodnike, toda v tem primeru so – kakor se spoznam na judo – odsodili napačno. Klara je spotaknila Rusinjo, ki je bila tudi prej na tleh. Morala bi zmagati z iponom!«
 

Danes polsestra Ana


Azerbajdžanski prireditelji bodo danes podelili še zadnja svežnja kolajn med posamezniki v Bakuju, od obeh Slovencev pa poznavalci juda večje možnosti za vidnejši dosežek pripisujejo Klarini polsestri Ani Velenšek (nad 78 kg). Žreb je 27-letno judoistko, ki ima že dve odličji s SP (srebrno iz Astane 2015 in bronasto iz Čeljabinska 2014, obe je kakor olimpijski bron v Riu de Janeiru osvojila v kategoriji do 78 kg), uvrstil naravnost v drugi krog, v katerem se bo pomerila z Lariso Cerić iz BiH.

Od nje je bila boljša na nedavnem turnirju za veliko nagrado v Zagrebu. V najtežji moški kategoriji (nad 100 kg) bo poskušal svojo kožo čim dražje prodati Vito Dragič; njegov prvi tekmec bo Argentinec Hector Campos, ki mu doslej na tekmah še ni prekrižal poti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije