DERBI

Argentina Messijeva nočna mora

Brazilija zanesljivo dobila južnoameriški derbi. Strelca za zmago z 2:0 »Angleža« Jesus in Firmino.
Fotografija: Argentinskemu zvezdniku Lionelu Messiju po porazu ni preostalo drugega, kot da je čestital Brazilcem. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Argentinskemu zvezdniku Lionelu Messiju po porazu ni preostalo drugega, kot da je čestital Brazilcem. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – »Sodnik je favoriziral Brazilijo,« je po velikem, že 111. nogometnem derbiju Brazilije in Argentine potožil Lionel Messi. Najboljši med 22 mojstri je še podaljšal nočno moro v dresu Argentine. Po zlu je šlo še eno veliko tekmovanje, na katerem Argentina z Messijem v glavni vlogi ni zmagala.

Brazilija je v največjem južnoameriškem dvoboju v svojo korist odločila že 46. medsebojni dvoboj. Povrhu je popravila še razliko v golih, zdaj je v prednosti s 167:166. Če je že evropska klubska sezona minila v znaku angleškega nogometa, je tudi južnoameriško tekmo vseh tekem odločil dvojec, ki igra v Angliji. Gabriel Jesus je v 19. minuti podajo Roberta Firmina z osmih metrov pretvoril v vodilni zadetek. Strelec in član angleškega prvaka Manchester Cityja se je v 71. minuti z asistenco oddolžil kolegu – napadalcu evropskega prvaka Firminu.

Med obema brazilskima goloma je bila Argentina lačna plenilka, pred katero se je Brazilija branila na vse mogoče načine. Sergio Agüero, še en napadalec iz angleškega prvenstva, Manchester Cityja, je v prvem polčasu z glavo zadel prečko, Messi je v drugem polčasu z leve strani zatresel vratnico. Tudi večina mejnih sodniških odločitev je bila v prid Brazilcem, ampak njihova zmaga ni bila nezaslužena. Imela je le lepotno napako, nekoč igrivi in spektakularni Brazilci so si jo priborili pragmatično, po načelu, da cilj opravičuje sredstvo. Taktično so bili dovršeni in srečni, pri 0:0 so podjetnejšo igro kronali z vodstvom, se nato povlekli v obrambne okove in prežali na nasprotne napade.

Igrali proti Braziliji in – sodniku

V Argentini so veliko jezo stresli nad ekvadorskega sodnika Roddyja Zambrana. »Igrali smo proti Braziliji in sodniku,« so zapisali v največjem argentinskem časopisu Clarinu in se obregnili ob neuporabo pomoči VAR. »Doslej je bila uporaba videonadzora brezhibna. Tudi takrat, ko so odločali milimetri. Tokrat sodnik ni dopustil pomoči VAR,« je novinar kritiko usmeril proti ekvadorskemu sodniku, pri čemer je bil še posebno moteč trenutek pred drugim golom, ko naj bi Dani Alves v kazenskem prostoru s prekrškom ustavil Agüera. Resnici na ljubo, četudi je bil, podaja niti približno ni dosegla Argentinca.

Clarin je zmogel tudi športno kritiko. »Brazilija je začela bolje in je izkoristila učinkovitost ter hierarhijo v moštvu, ki ga je ovrednotila inteligenca selektorja Titeja.« O nesrečnem Messiju pa ... »Leta minevajo, turnirji se vrstijo drug za drugim, a Lionel je še brez lovorike v svoji bogati zbirki. Bil je daleč od razkošnih predstav v klubskem dresu, a je igral v svoji najboljši izvedbi na pokalu Amerike. Vprašanje je le še, kako dolgo bo vztrajal. Po letih ima čas še na svetovnem prvenstvu v Katarju, med katerim bo star 35 let.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije