PLEZANJE

Janja piše zgodovino, nihče ji ne pride blizu

Garnbretova balvansko sezono končala nepremagana. Ob zadnjem dejanju čustvena, uresničila življenjski cilj.
Fotografija: Čudežna Korošica premika meje športnega plezanja.
Odpri galerijo
Čudežna Korošica premika meje športnega plezanja.

LJUBLJANA – Janji Garnbret je uspelo, kar ni nikomur v zgodovini športnega plezanja: zmagala je na vseh (šestih) tekmah sezone za svetovni pokal na balvanih. Na zadnjem dejanju v Vailu je bila edina, ki je v finalu osvojila vse štiri vrhove. Mnogi se že sprašujejo, kaj vse lahko doseže ...
Čudežna Korošica premika meje športnega plezanja.
Čudežna Korošica premika meje športnega plezanja.

»Še vedno ne morem verjeti, kaj mi je uspelo. Sezona se je super začela in v takšnem ritmu sem si želela nadaljevati. Motivacija je vseskozi prisotna, z zmagami na vseh tekmah pa sem uresničila življenjski cilj! Zelo čustveno je vse skupaj,« je v ZDA žarela Garnbretova. Po trikrat v karieri je osvojila svetovni pokal v težavnosti in kombinaciji (2016, 2017, 2018), zdaj prvič v balvanskem plezanju.

Lani si je v tej disciplini premierno priborila naslov svetovne prvakinje, za kako močno plezalko gre, pa pove podatek o zadnji tekmi, ki je na balvanih ni končala na vrhu, ta sega v lanski april, ko je bila v Meiringenu druga.
 

Prvič v Vailu brez finala



Prizorišča v Vailu, kjer se je v noči na nedeljo poslovila od letošnje balvanske sezone za svetovni pokal, ni imela v lepem spominu, saj je v tem smučarskem središču prej tekmovala le enkrat in ostala brez finala. Prvotni cilj je bil letos popraviti vtis. Polfinale je končala z resnim pogledom na drugem mestu za Francozinjo Fanny Gibert.

V finale pa je startala bolj sproščeno – tudi zaradi težav z levo ramo je premišljeno reševala zahtevne probleme. Za prvega je potrebovala dva poskusa, za drugega štiri – po polčasu je bila na tretjem mestu –, tretji problem, pri katerem nobena tekmica pred njo ni našla rešitve, je ukanila v drugem poskusu, zadnjega pa preplezala na mah. Veselje je bilo popolno, slavila je 25. zmago za svetovni pokal v karieri.
 

Čudežna deklica


»Spremljam jo od njenih začetkov. Razvila se je v vrhunsko, vsestransko tekmovalko, ki premika meje. Ostati nepremagan na toliko balvanskih tekmah zapored je potrditev, da si za razred ali dva boljši od drugih. Predstave, ki jih prikazuje, so vrhunske! Koordinacijsko je zelo iznajdljiva, skokov in tveganih gibov se loteva brezkompromisno. Ko je treba, da vse od sebe in ne popušča – vrže se na oprimke in jih ne izpusti, dokler se na njih ne obdrži, in gre naprej do vrha,« je mlajši reprezentančni kolegici zaploskala Mina Markovič.
Rekorderka Janja Garnbret je dobila vseh šest balvanskih tekem sezone. FOTOgrafiji: Matej Družnik
Rekorderka Janja Garnbret je dobila vseh šest balvanskih tekem sezone. FOTOgrafiji: Matej Družnik

Nastope Garnbretove spremlja tudi legendarni alpinist Andrej Štremfelj, z Nejcem Zaplotnikom prvi Slovenec na Mount Everestu. »Zame je čudežna deklica. Držati najvišjo raven vso sezono na balvanih, ki so zelo specifični, in serijsko zmagovati je fenomenalno! Naravno močna je, ima talent za gibanje, pravo postavitev in delovne navade,« je razmišljal o slovenski zvezdnici.
 

Drzne si tvegati


Z izbranimi besedami je o njej govoril tudi lanski zmagovalec svetovnega pokala v balvanskem plezanju Jernej Kruder. »Je najboljša plezalka na svetu. Verjetno je lani čutila pritisk zaradi mature, to je zdaj za njo in letos pleza brez kakršnih koli omejitev – daleč pred vsemi,« je povedal. Kaj so njene največje odlike?

»Morda bo to za koga zvenelo grdo, a Janja ima moški slog plezanja. Upa si tvegati, delati gibe, pri katerih si morda katera dekleta ne zaupajo. To je pri plezanju velika prednost. Pri fantih je morda takšen pristop samoumeven, dekleta pa se začnejo obotavljati v steni, to jih potem zavira,« je razmišljal Kruder. Sezona se bo nadaljevala s prvo tekmo v težavnosti čez en mesec v Švici. Karavana se bo ustavila tudi v Kranju, preizkušnja bo na sporedu konec septembra.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije