ZMAGOVALEC SEZONE 2018/19

Ima vse, le Prevčevega rekorda ne

Rjoju Kobajaši je začel z bejzbolom in nordijsko kombinacijo. Zdaj ima veliki globus v smučarskih skokih in planiški rekord.
Fotografija: Rjoju Kobajaši je prvi dobitnik velikega globusa v zgodovini, ki ne prihaja iz Evrope. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Rjoju Kobajaši je prvi dobitnik velikega globusa v zgodovini, ki ne prihaja iz Evrope. FOTO: Matej Družnik

RATEČE – Do te sezone je malokdo vedel za Rjojuja Kobajašija, saj je imel v svetovnem pokalu le dve uvrstitvi med deseterico. To zimo pa je eksplodiral – postal je prvi lastnik velikega globusa, ki ne prihaja iz Evrope, osvojil 13 zmag, se 21-krat povzpel na stopničke, dobil novoletno turnejo, raw air, lovoriko v poletih, rekord letalnice bratov Gorišek (252 m) in Planico 7 (20.000 švicarskih frankov). Zanimivo, kljub vsem dosežkom več Japoncev ve za njegovo stanovsko kolegico Saro Takanaši kot zanj. Takanašijeva, skakalka s štirimi globusi, je bolj znana od Kobajašija zaradi olimpijske kolajne. V njenih zmagovalnih sezonah – v približevanju olimpijskih iger – jo je spremljala četica japonskih novinarjev, medtem ko sta o Kobajašijevem finišu izjemne zime v Planici poročala zgolj dva. Eden od njiju je pojasnil, da so za športne novinarje na Japonskem najbolj pomembne olimpijske igre, tudi zato se zdaj osredotočajo na poletne športe, ki jih bodo spremljali na domačih igrah v Tokiu prihodnje leto. Zanimivo je, da je televizijski program, ki pokriva smučarske skoke, na Japonskem plačljiv.

»Skoki nikakor ne spadajo med bolj priljubljene pri nas. Največ je zanimanja za bejzbol, nogomet, sumo in umetnostno drsanje,« je razkril 22-letni Kobajaši, ki si v prihodnosti želi olimpijsko zlato. V tej sezoni je postal tretji skakalec v zgodovini po Petru Prevcu (22) in Gregorju Schlierenzauerju (20), ki je v svetovnem pokalu najmanj 20-krat osvojil stopničke. Uspelo mu je izenačiti še en svojevrsten mejnik – postal je tretji zmagovalec novoletne turneje, ki je bil nepremagljiv na vseh štirih preizkušnjah.

Navdušil z duševno močjo

»Uspeh pripisujem temu, da sem se na tekmah zabaval, to je tisto, kar je obdržalo mojo energijo na visoki ravni. Seveda pa sem ob koncu sezone utrujen,« je pojasnil Kobajaši. Iz rok se mu je izmuznila le posamična kolajna na svetovnem prvenstvu: »Nisem razočaran, takrat sem bil zelo utrujen. Iztisnil sem največ, kar sem v tistem stanju zmogel.« Nekdanji norveški šampion Bjørn Einar Romøren pravi, da ima Kobajaši odlično tehniko, močen je v nogah, pravočasen v odrivu, oprema deluje. »Ima izrazit občutek in zato lepo leti. Drugi se tu in tam iščejo, on pa uživa. Ujel je zmagovalni tok, občutek, ko se vse zdi preprosto, kar mu je uspelo obdržati vso sezono. Navdušen sem nad njegovo duševno močjo!« je japonskega asa ocenil sogovornik. »Na novoletni turneji je bilo zanj naporno, a je zmogel tudi to. Ko dobiš takšno potrditev, veš, da lahko premagaš vse. Dobil je veliko samozaupanja za nadaljevanje. Tudi SP brez posamične kolajne ga ni zmedlo, pozneje je osvojil raw air,« je dejal nekdanji svetovni rekorder.

Slabih skokov ne pozna

Andreasa Goldbergerja, zmagovalca 20 tekem za svetovni pokal, ki je zdaj televizijski komentator, Kobajašijevo dobro skakanje ne preseneča. Preseneča pa njegova stanovitnost. »Vseskozi je nizal odlične skoke, slabih skoraj ni poznal,« je dejal in ga opisal kot skakalca v dobri telesni kondiciji z odlično tehniko s poudarkom na odskoku in dobrim krmarjenjem smuči v zraku: »Zdi se skorajda popolno!« V otroštvu je Kobajaši igral bejzbol in se preizkušal v drugih panogah, tudi nordijski kombinaciji. Njegov starejši brat Džunširo se je zapisal skokom, pozneje se je tudi on osredotočil na ta šport. Rad ima hitre avtomobile in modo. Je redkobeseden fant, predvsem ko stopi pred novinarje – tudi japonske. Slovenske skakalne ljubitelje je zanimalo, ali bo presegel rekord Petra Prevca, ki je v sezoni 2015/16 zbral 15 zmag. »Od starta v sezono se nisem oziral na statistiko in rekorde,« je dejal Kobajaši, ki si zdaj želi nekaj miru, a se boji, da časa zaradi številnih medijskih obveznosti za počitek ne bo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije