ODMEV IZ ŠPANIJE

Parlament izglasoval nezaupnico premierju

Rajoy je po pisanju španskih medijev že stopil pred kralja Felipeja VI. in mu uradno naznanil odhod s položaja.
Fotografija: Španski premier Mariano Rajoy je moral priznati poraz. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Španski premier Mariano Rajoy je moral priznati poraz. FOTO: Reuters

MADRID – Španski parlament je danes izglasoval nezaupnico premierju Marianu Rajoyu, ki se tako poslavlja s položaja. Na njem ga bo nasledil vodja socialistov Pedro Sanchez, ki so mu poslanci s konstruktivno nezaupnico že izrekli podporo za oblikovanje nove vlade. Za predlog nezaupnice konservativnemu premierju, ki je vodil manjšinsko vlado Ljudske stranke, je kot predvideno glasovalo 180 od 350 poslancev.

Naznanil odhod

Rajoy je nato danes po pisanju španskih medijev stopil pred kralja Felipeja VI. in mu uradno naznanil svoj odhod s položaja. Že pred glasovanjem je tudi priznal poraz. Kot je dejal, mu je bilo v čast služiti kot predsednik vlade in je vesel, da za sabo pušča boljšo Španijo, kot je bila ob nastopu njegovega mandata. Premier je postal leta 2011, nazadnje je kot mandatar prisegel leta 2016. S premierskega mesta se mora kot prvi predsednik vlade v zgodovini demokratične Španije posloviti zaradi izglasovane nezaupnice.

Socialisti so predlog nezaupnice vložili, potem ko je sodišče pretekli teden ugotovilo nezakonito financiranje vladajoče Ljudske stranke. Sodišče je odkrilo kompleksen sistem podeljevanja podkupnin nekdanjim predstavnikom stranke v zameno za dobičkonosne pogodbe na podlagi javnih naročil med letoma 1999 in 2005. Sama stranka ni bila obtožena neposredne vpletenosti, se je pa menda okoristila z nezakonito pridobljenimi sredstvi. Obsojena je bila na plačilo 245.000 evrov kazni.

Našli podporo

V četrtek so si socialisti zagotovili zadostno število glasov podpore, ki znaša najmanj 176 poslancev. Sami imajo v 350-članskem parlamentu 84 sedežev, podporo pa je že v začetku obljubila tudi stranka Podemos, ki ima 67 poslancev. Kasneje se jim je pridružilo še več manjših strank, vključno z dvema katalonskima, ki sta naklonjeni neodvisnosti, in Baskovsko nacionalistično stranko (PNV). Kakšne ugodnosti bi lahko dobile v zameno za podporo, ni jasno. Liberalna stranka Ciudadanos, ki se je zavzemala za odstop Rajoya in predčasne volitve, je danes v parlamentu podprla Rajoya. Vsega skupaj je sicer proti nezaupnici glasovalo 169 poslancev, eden se je vzdržal.

Sancheza čakajo težki časi, saj ima njegova stranka, ki je z zadnjih volitev leta 2016 izšla kot velika poraženka, manj kot četrtino vseh poslancev. Pri iskanju zaveznikov za sprejemanje zakonodaje naj bi imel težave – podpiral naj bi ga Podemos, ni pa jasno, ali bo imel tudi podporo manjših strank, ki so sicer podprle nezaupnico.

Novi premier

Felipe VI. je danes po pisanju španskega časnika El Pais podpisal odlok, s katerim je potrdil imenovanje Sancheza za premierja, ki bo na položaj pred kraljem zaprisegel v soboto opoldne. Vladno ekipo bo imenoval prihodnji teden. Nakazal je, da bo sklical nove volitve, ni pa povedal, kdaj naj bi se to zgodilo.

V vsakem primeru se je novi premier, ki napoveduje novo stran v zgodovini demokracije v Španiji, zavezal spoštovanju nedavno potrjenega proračuna. Napovedal je tudi dialog s strankami, ki se zavzemajo za neodvisnost Katalonije, ob čemer naj bi spoštoval špansko ustavo in regionalni statut, ki določa avtonomijo Katalonije.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas