Vuelta 2021: Spremljali smo v živo

Majka je junak dneva, Roglič ni napadal rdeče majice

Primožu Rogliču se ne mudi v rdečo majico. Danes se je vseskozi vozil za njo, a napadel je ni.
Fotografija: Roglič bo še vedno na preži za rdečo majico. FOTO: Jorge Guerrero Afp
Odpri galerijo
Roglič bo še vedno na preži za rdečo majico. FOTO: Jorge Guerrero Afp

Eksplozivna 15. etapa je imela na začetku scenarij najboljših akcijskih filmov. Dolgo nikomur ni uspelo pobegniti, kljub temu da je bil že po 45. kilometrih klanec 1. kategorije, je bila povprečna hitrost 43 kilometrov na uro. Rafal Majka je danes dosegel prvo zmago po letu 2017, ko je ravno na Vuelti slavil v 14. etapi.

Celo etapo smo se spraševali, kako bo na klancih reagirala glavnina, ki večje skupine ubežnikov ni nikoli spustila za več kot 6 minut. Presenetljivo dobro so se vozili kolesarji moštva, ki brani rdečo majico Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux, bili so prvi nadzornik pelotona in zato bodo jutri, ko bo drugi prost dan še vedno imeli  Odda Christiana Eikinga vodilnega v skupnem seštevku. Da se bo Eiking tako dobro držal čez včerajšnje in današnje klance, ni pričakoval nihče. V skupnem seštevku je Rolgič še vedno na 3. mestu, za rdečo majico zaostaja 1:36. Na drugem mestu je še vedno Francoz Guillaume Martin, ki za prvim Odom Eikingom zaostaja 54 sekund. 
 

Prvih 5. v 15. etapi:


1. Rafal Majka (UAE Team Emirates)
2. Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma), +1'27''
3. Christopher Hamilton (Team DSM), +2'19''
4. Adam Yates (Ineos Grenadiers), +2'42''
5. Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), +2'57''
 Spremljali smo v živo


16:45
Rafal Majka
(UAE) je junak današnje 15. etape! Zmagal je v velikem slogu.

16:42
Yares
je napadel! Odd Christian Eiking je tik za Rogličem.

16:40
Nekaj akcije tudi v glavnini. David de la Cruz je napadel. UAE je danes zelo aktiven. Še 6 km do cilja za Majko.

16:35
Rezultati edinega letečega cilja na današnji etapi:
1. Rafal Majka (UAE Team Emirates), 20 točk
2. Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma), 17
3. Chris Hamilton (Team DSM), 15 
4. Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo), 13 
5. Michael Storer (Team DSM), 10 

16:30
Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux (IVGM) ima okrepitev na čelu, rdeča majica ima še vedno 4 pomočnike, toliko kot Roglič, če ne štejemo ubežnika Kruijswijka. Še 4 km klanca ja Majko.

16:25
Steven Kruijswijk je še vedno 1:30 za Majko, ki je še vedno 6 minut pred glavnino. Majka je že na zadnjem današnjem klancu. 7.5  kilometrov dolg vzpon na Puerto San Juan de Nava, s povprečnim 3.8 odstotnim naklonom.

16:20
Moštvo Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux (IVGM) se zares dobro znajde v vlogi prvega nadzornika na današnji etapi. Vseskozi vlečejo glavnino, takoj za njimi se vozijo kolesarji Jumbo Visme. Še 17 km do cilja za Rafala Majko, za glavnino 6 minut več.

16:15
Rezultati s predzadnjega gorskega cilja:
Puerto de Mijares
1. Rafal Majka (UAE Team Emirates), 10 točk
2. Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma), 6
3. Chris Hamilton (Team DSM), 4 
4. Michael Storer (Team DSM), 2 
5. Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo), 

16:11
Ne verjamemo, da bo na zadnjem klancu kaj drugače kot na prejšnjih. Zadnji klanec je še najlažji na današnji etapi, 6 kilometrov dolg vzpon na Puerto San Juan de Nava, s povprečnim 3.8 odstotnim naklonom. Spust v ciljni El Barraco je dolg 5,4 kilometra.

16:06
Majki
gre odlično! Steven Kruijswijk mu ne more blizu. Zmagati na tako eksplozivni etapi kot je današnja 15. je res hvale vredno. Roglič je še vedno v glavnini, tik za rdečo majico se vozi.

16:00
Rafal Majka
prvi čez predzadnji gorski cilj, zdaj lahko že rečemo, da se mu nasmiha etapna zmaga. Da le srečno pride do zadnjega klanca, spust je dolg 25 kilometrov, potem pa 8.6 kilometrov dolg vzpon na Puerto San Juan de Nava, s povprečnim 3.8 odstotnim naklonom. Spust v ciljni El Barraco je dolg 5,4 kilometra. Moralo bi mu uspeti, tudi če se v glavnini zaneti boj za sekunde v skupnem seštevku.

15:55
Junak današnje etape je prav gotovo Rafal Majka.


15:50
Uigrani Belgijci:


15:45
Še 5 km klanca za Rafala Majko, ki beži pred Stevenom Kruijswijkom, 1:25 je njegova prednosti, torej Steven se ne more in ne more približati.  2:25 zaostaja Chris Hamilton, in 3 minute zasledovalci, ki jih je vedno manj, klanec jih kar požira. Neverjetno, kako hitro so opravili z 20.4 km dolgim klancem! 

15:40
Presenetljivo dobro deluje moštvo Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux (IVGM), če skrajšamo. Pred rdečo majico sta še dva pomočnika, in za njim je še en rezervni. Potem sledijo jumbovci, ki prežijo na plen, ki se imenuje rdeča majica.

15:36
Aru se je predal in je že z Rogličem v glavnini. Majka ima še 8 km do vrha klanca Puerto de Mijares. Kruijswijk ga lovi in je še vedno 1:40 za njim.  Bouchard, Verona, Arensman  Lopez pa so za Majko 2:30. Glavnina 6:10 za Majko.

15:32
Tega pa nismo pričakovali! Guillaume Martin (Cofidis), ki je na drugem mestu v skupnem seštevku in za rdečo majico zaostaja samo za 54 sekund ima hude težave na predzadnjem klancu. Mar bo odpadel? Ta filozof je res nezanesljiv kolesar!

15:30
Rafal Majka
je vodilna na današnji 15. etapi, pred glavnino ima 6 minut prednosti. Do cilja je 50 km.

15:25
Kruijswijk
sam lovi Majko, tempo med zasledovalci je bil zanj očitno prepočasen. Lopez in Verona pa lovita njega. Ne vem zakaj Kruijswijk troši moči spredaj, če ima zadaj kandidata za rdečo majico.

15:20
Moštvo Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux odlično deluje na čelu glavnine, vprašanje je samo koliko časa bodo zdržali. Pravkar so tudi oni na klancu dolgem 20.4 kilometra. Zdaj bomo videli kako bo reagiral Primož Roglič. Če hoče v rdečo majico, potem bo moral že na tem klancu nekaj storiti. 

15:15
El Barraco mestece v katerem je današnji cilj je nekakšen španski Kranj, mesto, ki ima kolesarski klub in fundacijo z imenom Victor Sastre. Iz tega mesteca so mnogi odlični zdajšnji in bivši kolesarji. Diego Rubio, ki ga gledamo na dirki in vozi za  Burgos-BH, Carlos Sastre zmagoavlec dirke po Franciji leta 2008, Francisco Mancebo, tretji na Vuelti leta 2004, Pablo Lastras, zmagovalec na etapah na vseh treh grand tourih in zdaj vozi za Movistar Team in legendarni Jose Maria Jimenez Sastre, poznan kot El Chava.

15:10
Danes nihče ne varčuje z močmi. Rafal Majka je pravkar zagrizel na predzadnji klanec, ki pa je dolg kar 20 kilometrov! Predzadnji klanec na Puerto Mijares pride na vrsto po 140. kilometrih dirkanja, dolg je kar 20.4 kilometra, povprečen naklon je 5.4 odstoten. Sledi spust, dolg 25 kilometrov, potem pa 8.6 kilometrov dolg vzpon na Puerto San Juan de Nava, s povprečnim 3.8 odstotnim naklonom. Spust v ciljni El Barraco je dolg 5,4 kilometra.

15:05
Stanje na cesti je sledeče; Rafal Majka (UAE Team) solira, Fabio Aru (Team Qhubeka NextHash) je sam za njim 1:50, potem pa je za Arujem večja skupina zasledovalcev: Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma), Geoffrey Bouchard (AG2R-Citroën), Gorka Izagirre (Astana-Premier Tech), Wout Poels (Bahrain Victorious), Andrea Bagioli (Deceuninck-Quick Step), Diego Andres Camargo (EF Education Nippo), Rudy Molard (Groupama-FDJ), Simone Petilli (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Guy Niv (Israel Start-Up Nation), Steff Cras, Maxim Van Gils (Lotto Soudal), Carlos Verona (Movistar Team), Lucas Hamilton, Mikel Nieve (Team BikeExchange), Thymen Arensman, Chris Hamilton, Michael Storer, Martijn Tusveld (Team DSM), Guanluca Brambilla, Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo) and Joe Dombrowski (UAE Team Emirates). Zasledovalci za Majko zapostajajo 2:36. Glavnina za Majko zaostaja več kot 6 minut. Glavnino vleče ekipa Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux, ki za zdaj uspešno ščiti rdečo majico.

15:00
Etapa se odvija tako kot smo predvideli v uvodniku; kot bi ne obstajal jutrišnji dan. Povprečna hitrost navkljub dvema klancema, prvim, ki je bil 1. kategorije in drugim, ki je bil 2. kategorije, je povprečna hitrost še vedno 43 km/h! Moderno kolesarstvo v pravi obliki! 

***
Včerajšnjo 14. etapo so favoriti za zmago prekolesarili v ritmu klasične sobotne runde, preračunljivo s krepkim zaključkom na vrhu klanca.

image_alt
Primožu Rogliču se še ne mudi na vrh


Nič kaj ležerno pa ni vozil nosilec rdeče majice Norvežan Odd Christian Eiking (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), ki je z veliko muko obdržal vodstvo v skupnem seštevku. In seveda zmagovalec Francoz Romain Bardet, ki se je, kot kaže vrnil, na pota stare slave. Danes je klancev še več in jutri je drugi dan počitka na Vuleti, torej, lahko pričakujemo dirkanje na vso moč tako tistih, ki lovijo etapno zmago kot kolesarjev, ki še vedno mislijo, da lahko premagajo Rogliča.

V gorski 15. etapi bodo morali premagati 3860 višinskih metrov. Etapa od Navalmorala de la Mata do El Barraca je dolga 197.5 kilometra, ima štiri gorske cilje, prvi in tretji sta 1. kategorije, drugi sodi v 2. kategorijo in zaključni v 3. Cesta se začne vzpenjati že po 46. kilometru. Prvi klanec Alto de la Centera je dolg 15.1 kilometra, povprečen naklon je 5.5-odstoten, zadnje 4 kilometre pa 11 odstoten. Potem se spustijo v Mombeltran in takoj začnejo z vzponom čez 9 kilometrov dolg klanec na Puerto de Pedro Bernardo. Klanec ni strm, povprečen naklon je 4.2 odstoten.

Predzadnji klanec na Puerto Mijares pride na vrsto po 140. kilometrih dirkanja, dolg je kar 20.4 kilometra, povprečen naklon je 5.4 odstoten. Sledi spust, dolg 25 kilometrov, potem pa 8.6 kilometrov dolg vzpon na Puerto San Juan de Nava, s povprečnim 3.8 odstotnim naklonom. Spust v ciljni El Barraco je dolg 5,4 kilometra.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije