FOTOKAMERA

Vse pod nadzorom

Med redkimi kompaktnimi fotokamerami, ki izpolnijo visoke zahteve poklicnih fotografov, je panasonic lumix DC-LX100 II.
Fotografija: Čas in kompenzacijo osvetlitve, izbiro zaslonke in formata fotografije nastavimo zelo enostavno. FOTOGRAFIJE: Blaž Kondža
Odpri galerijo
Čas in kompenzacijo osvetlitve, izbiro zaslonke in formata fotografije nastavimo zelo enostavno. FOTOGRAFIJE: Blaž Kondža

Fotografski pregovor pravi, da je najboljši fotoaparat tisti, ki ga imamo pri sebi – če ga nimamo, težko posnamemo fotografijo. Drži, da imamo fotoaparat pogosto v žepu, a tega niti ne vemo. Ni pametnega telefona, ki ne bi imel vgrajene foto funkcije, in te so čedalje bolj zmogljive.

Ohišje je robustno in izdelano iz magnezija.
Ohišje je robustno in izdelano iz magnezija.

Nič čudnega, da so se kompaktne fotokamere znašle v njihovi senci, čeprav pogosto neupravičeno, saj so njihova tipala praviloma večja od tistih na pametnih telefonih in objektivi zmogljivejši.

Med kompaktnimi fotokamerami, ki bodo zadovoljile tudi najbolj zahtevne uporabnike, je Panasonicov lumix DC-LX100 II, ki ga odlikujejo veliko tipalo največje končne ločljivosti 17 milijonov slikovnih točk, robustnost in odlična kontrola nad parametri fotografiranja.
 

Ustvarjen za fotografe


Lumix DC-LX100 II je naslednik modela DC-LX100 I, ki nadaljuje praktično zasnovo predhodnika s hitro dostopnimi kontrolami, a ponudi višjo ločljivost in predvsem izboljšano reprodukcijo barv v formatu jpeg, kakršno poznamo pri profesionalnem brezzrcalnem modelu GH-5. Fotografije so tako prijetnejših barv. Fotografi bodo gotovo cenili dejstvo, da čas osvetlitve, zaslonko, kompenzacijo osvetlitve in ostrenje upravljamo neposredno prek namenskih kolesc in obročev na objektivu.

Druga generacija Panasonicovega lumixa DC-LX100 II prinaša višjo ločljivost in zaslon, občutljiv za dotik.
Druga generacija Panasonicovega lumixa DC-LX100 II prinaša višjo ločljivost in zaslon, občutljiv za dotik.

Slikovno tipalo je formata mikro 4/3 (MFT) in ima v osnovi ločljivost 20 milijonov slikovnih točk (MP), vendar njegova končna ločljivost znaša le 17 MP. Vzrok za to je, da lahko izbiramo med različnimi formati fotografij: 1 : 1, 4 : 3, 3 : 2 in 16 : 9, zaradi česar naprava ne uporablja celotne površine tipala. Objektiv je svetlobno močan izdelek nemške Leice in ima goriščnico ekvivalentno 24–75 mm klasičnega formata. Kadar je svetlobe premalo, uporabimo priloženo bliskavico – testna naprava je ni imela, zato nismo mogli preveriti njenega obnašanja.
 

Iskalo in fiksen zaslon


Pomembna prednost modela LX100 je elektronsko iskalo – večina kompaktnih fotokamer ima zgolj zaslon, ki pa je v nekaterih svetlobnih razmerah (močno sonce) lahko tudi slabo viden, in takrat je iskalo zlata vredno. Na žalost so drugi generaciji LX100 dali identično iskalo, kot ga je imela prva generacija.


Zaslon (3-palčni) ostaja fiksen kot pri predhodniku, a je občutljiv za dotik, s čimer omogoča enostavnejše premikanje po menijskem sistemu, t. i. programska stikala na robu zaslona in sledilno ploščico za premikanje točke samodejnega ostrenja (ko fotografiramo prek iskala).
 

Snema tudi video 4K


Panasonicov LX100 II se dobro znajde tudi v vlogi videokamere, saj omogoča snemanje v ločljivosti 4K. Pri tem ne uporablja celotne površine slikovnega tipala – govorimo o 1,34-kratnem izrezu – tako se zum objektiv obnaša, kot da bi bil 32–100 mm. Za kompaktno fotokamero posname soliden video, tudi samodejno ostrenje pri snemanju deluje solidno, a za zelo resno ukvarjanje z videom ta fotokamera ni.


Dodajmo še, da je baterija dovolj zmogljiva – po podatkih CIPA z njo naredimo 300 posnetkov. Če njena moč morda poide, lahko uporabimo zunanjo baterijo, saj se aparat polni prek usb-vmesnika. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije