SANKCIJE SO JIH UDARILE

Direktor sporoča: Huawei ni mrtev

Huawei napoveduje občuten padec proizvodnje.
Fotografija: Žen Žengfej. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Žen Žengfej. FOTO: Reuters

ŠENŽEN – Kitajski telekomunikacijski velikan Huawei zaradi ameriških sankcij pričakuje občutno znižanje prihodkov. Po navedbah prvega moža koncerna Žena Žengfeja (Ren Zhengfei) bo glede na prejšnje napovedi v prihodnjih dveh letih zmanjšal obseg proizvodnje za okoli 30 milijard dolarjev.

Ameriške oblasti so maja uvedle poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki ogrožajo nacionalno varnost ZDA. Podjetja ali države niso posebej omenjene, a je dejansko gre predvsem za ukrep proti Huaweiu.

Trditev, da Huaweieva tehnika pomeni nevarnost za ZDA, ameriške oblasti še niso dokazale. Številni strokovnjaki menijo, da gre bolj za orožje v trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko.
 

»Še močnejši bomo«

»V prihodnjih dveh letih bo podjetje zmanjšalo proizvodnjo za 30 milijard dolarjev,« je danes na sedežu podjetja v Šenženu dejal Žengfej. Vendar pa je poudaril, da bo čez nekaj let koncern iz težav prišel še močnejši. »Mislim, da nas nikakor ni mogoče proglasiti za mrtve.«
 

Napoveduje padec prodaje za 40 odstotkov

Žengfej pravi, da bo potrebna konsolidacija, vendar pa večjih odpuščanj ne načrtujejo. Mednarodna prodaja Huaweievih telefonov naj bi se letos znižala za 40 odstotkov.

Huawei se zaradi ameriških sankcij ubada s številnimi težavami. Poslovanje je močno omejeno z ameriškimi proizvajalci čipov, ki so njegovi glavni dobavitelji. Težave se kažejo tudi pri dostopu do Googlovega sistema android, zaradi česar je Huawei že napovedal snovanje lastnega operacijskega sistema za mobilne telefone.

Prihodki Huaweia so lani porasli za 19,5 odstotka na 721 milijard juanov (104 milijarde dolarjev). Dobiček se je povečal za 25 odstotkov na 59,3 milijarde juanov (8,6 milijarde dolarjev).


Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije