Preverili smo cene čevapčičev, pleskavic, ražnjičev oziroma nabodal in perutničk

Prvomajski prazniki tokrat brez druženja, pohodov in kresovanj.
Fotografija: Naj prijetno zadiši. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Naj prijetno zadiši. FOTO: Shutterstock

Bližajo se prvomajski prazniki, ki jih Slovenci pregovorno preživljamo v naravi, ko se, če nimamo vikenda ali prikolice na Hrvaškem, ki jo je treba pripraviti za dolgo poletje, na travnikih ali ob robu katerega jezera ali reke dobimo s prijatelji ali sorodniki. Ob tem radi na žar vržemo dober kos mesa.

Letos velikega kresovanja zaradi pandemije ne bo. FOTO: Igor Zaplatil
Letos velikega kresovanja zaradi pandemije ne bo. FOTO: Igor Zaplatil
In čeprav se nam je življenje zaradi zaščitnih ukrepov obrnilo na glavo, trenutni ukrepi pa še vedno ne dovoljujejo zbiranja večjih skupin in tudi ne prehajanje meja med občinami zaradi zabave, nas to seveda ne bo ustavilo, da si ne bi ob sončnem dnevu v družinskem krogu privoščili piknika, pa naj bo to na vrtu, terasi ali balkonu. Na slednjem seveda zaradi varnosti pred požarom ni priporočljivo prižigati ognja za žar, a je tudi meso, pečeno v picaponvi, okusno.


V luči dneva Zemlje, ki je svoj dan praznovala 22. aprila, bomo z domačim piknikom lahko tudi bolj ekološki, saj ne bomo uporabljali plastičnih krožnikov, kozarcev in pribora.
 

Namesto na kresu doma


Prvomajski prazniki sicer minevajo ob pohodih po bližnjih in daljnih gričih in hribih ter velikih kresovanjih, kot je denimo tradicionalno na ljubljanskem Rožniku, na katerih ne manjka bogate ponudbe vseh vrst mesa z žara. Ljudem so kljub vsakoletnim kritikam, da se namesto slovenske hrane na kresovanju ponuja balkanska hrana, čevapčiči, pleskavice, nabodalca in perutničke z žara pač pri srcu. Le kdo ne mara čevapčičev? Verjetno je to najbolj priljubljena balkanska hitra jed, a pripraviti dobre čevapčiče na žaru je vprašanje prestiža za vsakega pravega mojstra žara. In prav vsak mojster ima svoje male skrivnosti.


Za vas smo tokrat preverili cene mesa za žar pri slovenskih trgovcih. Preverjali smo cene čevapčičev, pleskavic, ražnjičev oziroma nabodal in perutničk. Pri trgovcih, ki imajo tudi svoje mesnice, smo primerjali najnižje cene za kilogram posameznih vrst mesa za žar, pri drugih pa smo upoštevali cene pakiranega mesa. Opazili smo, da nekateri trgovci že ponujajo meso za žar po akcijskih cenah, zato smo upoštevali to ceno (na dan 22. aprila). Še bučke, paradižnik, mlada čebula in ajvar ter kruh pa dober tek! 

Cene prehrambenih izdelkov FOTO: S. N.
Cene prehrambenih izdelkov FOTO: S. N.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije