SPREMLJEVALKA PRI PORODU

Dula: kdo je in koliko stane?

Zadnja leta je prisotnost dul pri porodih vse večja.
Fotografija: Pri porodu je lahko prisotna tudi dula. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Pri porodu je lahko prisotna tudi dula. FOTO: Getty Images/istockphoto

Beseda dula (δούλη) sicer izvira iz stare grščine (nekoč ženska služabnica oziroma sužnja). Ta izraz sta v zvezi s podporo pred in med porodom ter po njem prva začela uporabljati raziskovalca dr. Marshall Klaus in dr. John Kennel. Dula je usposobljena in izkušena ženska, ki nudi čustveno, informacijsko in fizično podporo porodnici in njenemu partnerju v času nosečnosti med porodom in po njem. Sama nima nujno medicinske izobrazbe, dobro pa pozna fiziologijo poroda in je v večini primerov tudi sama rodila.

Vloga obporodne spremljevalke

Obporodna spremljevalka tako spremlja porodnico ves čas poroda (na voljo je že pred odhodom v porodnišnico). Med porodom opogumlja žensko, skrbi za njeno udobje in ji pomaga z masažnimi tehnikami ali akupresuro, porodno bolečino pa ji pomaga ublažiti tudi z drugimi neinvazivnimi in neškodljivimi metodami. Spodbuja jo tudi pri dihanju in sproščanju ter predlaga pri izbiri ustreznega položaja za dosego optimalnega napredovanja poroda. Pomaga ji premagati strah in razviti zaupanje v lastno telo in porodni proces. Pri vsem tem sodeluje in se usklajuje z babico. Po porodu ostane z novo družinico in starše opozarja na novorojenčkove sposobnosti ter materi in novorojenčku pomaga pri vzpostavljanju dojenja.​

Cena tovrstne izkušnje

Na spletu lahko zasledimo različne pakete porodnih dul. Obstaja celo paket, ki vas bo stal okoli 850 evrov in zajema celotno obravnavo. Lahko pa se odločite le za posamezne segmente, pomoč pri pripravi ali pa samo pomoč pri porodu. Tu se cene gibljejo od 200 do 500 evrov.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije