BANANE

Zakaj ne smemo brez banan in koliko jih sploh lahko pojemo

Koliko banan na dan? Največkrat pretiravamo.
Fotografija: Hranilna vrednost banan nas navdušuje! FOTO: Shutterstock 
Odpri galerijo
Hranilna vrednost banan nas navdušuje! FOTO: Shutterstock 

Že od nekdaj vemo, da so banane obvezni del športnikovega jedilnika. Da boste vedeli, zakaj so na voljo na vsaki okrepčevalni postaji kolesarskega ali tekaškega maratona.

Banane so koristne za športnike zaradi več razlogov:

Visoka vsebnost ogljikovih hidratov: Bogate so z enostavnimi sladkorji, kot sta glukoza in fruktoza, kar pomeni, da zagotavljajo hiter in učinkovit vir energije. To je še posebno pomembno pred vadbo, med njo in po njej, ko telo potrebuje hitro dostopne vire energije za optimalno delovanje.

Kalij: So odličen vir kalija, ki je ključnega pomena za delovanje mišic in preprečevanje krčev. Med telesno dejavnostjo telo izgublja kalij z znojem, zato je pomembno, da ga nadomestimo z uživanjem hrane, bogate s tem elementom.

Vitamin B6: Vsebujejo vitamin B6, ki igra ključno vlogo pri presnovi beljakovin in ogljikovih hidratov. Pomaga tudi pri tvorbi hemoglobina, ki je potreben za prenos kisika po telesu.

Vitamin C: Antioksidant pomaga pri regeneraciji mišic in zmanjšuje vnetja po vadbi. Prav tako podpira imunski sistem, kar je pomembno za športnike, ki so izpostavljeni visokim fizičnim naporom.

Magnezij: Vsebujejo magnezij, ki pomaga pri sprostitvi mišic in preprečevanju krčev. Pomemben je tudi za energijsko presnovo in sintezo beljakovin.

Vlaknine: Vlaknine pomagajo uravnavati prebavo in zagotavljajo dolgotrajnejši občutek sitosti, kar je koristno za vzdržljivostne športnike.

Enostavna prebavljivost: So lahko prebavljive in ne obremenjujejo želodca, zato so idealen prigrizek pred vadbo ali med njo.

Hidracija: Vsebujejo približno 74 odstotkov vode, kar prispeva k hidraciji telesa, še posebno v kombinaciji s tekočino.

Banane so zato odličen naravni vir energije in hranil, ki podpirajo športno zmogljivost, regeneracijo in splošno zdravje športnikov.

Njihova hranilna vrednost nas navdušuje! So dober vir številnih esencialnih hranil, mangana, kalija ter vitaminov C in B6. Vsebujejo tudi različne rastlinske spojine, ki zmanjšujejo stres, vnetje in tveganje za kronične bolezni.

Čeprav so zdrav prigrizek, bogat s hranili, je njihovo pretirano uživanje lahko škodljivo.

Banane imajo zelo malo beljakovin in maščob. Beljakovine so glavna strukturna komponenta telesa in so potrebne za pravilno delovanje imunskega sistema, popravilo tkiv, izgradnjo mišic in zdravje kosti.

Maščobe zagotavljajo energijo, pomagajo pri absorpciji hranil, topnih v maščobah, in igrajo vlogo pri tvorbi hormonov ter zdravju možganov. Ker banane nimajo teh vitalnih hranil, jih žal ne moremo priporočiti kot popoln obrok.

Če je banana vaš običajni prigrizek, jo združite z virom zdravih maščob in beljakovin, kot so arašidovo maslo, pest orehov ali kuhano jajce, tako bo obrok prehransko bolj uravnotežen.

Teoretično bi lahko pojedli toliko banan, kolikor želite, če le ne zaužijete preveč kalorij z drugo hrano, ne izpodrinjate drugih živil in hranil, ki jih vaše telo potrebuje, ali ne škodujete svojemu zdravju na druge načine.

Dve banani na dan sta zmeren vnos za večino zdravih ljudi. Preostale potrebne hranilne snovi morajo rekreativni športniki dobiti drugje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije