ZDRAVNIKI OPOZARJAJO

Ta hrana povzroči več smrti kot kajenje. In jemo jo vsak dan

To je tista hrana, ki jo kupimo v plastičnih paketkih, vrečkah in kartonskih škatlah.
Fotografija: Če bi se znebili revščine, bi se znebili približno 60 odstotkov težav bolezni, povezanih s prehrano. FOTO: Arhiv Slovenske novice/Polet/Shutterstock 
Odpri galerijo
Če bi se znebili revščine, bi se znebili približno 60 odstotkov težav bolezni, povezanih s prehrano. FOTO: Arhiv Slovenske novice/Polet/Shutterstock 

Ne glede na to, ali gre za čokolado ali slan čips, si vsak včasih zaželi nezdravega obroka. Vendar pa ultra predelana oziroma ultra procesirana hrana, na naši mizi ni samo občasno. Sem spadajo hrenovke, tudi kruh, jogurti s sadnimi okusi, tudi juhe iz vrečke. To pa jemo skoraj redno, kajne?

image_alt
To kar mislimo, tudi postanemo

»Ta hrana je povezana z več smrtnimi primeri po vsem svetu kot tobak,« je opozoril dr. Chris Van Tuleken v podcastu Diary Of A CEO.

»Jedel sem tipično zahodnjaško hrano in sem se zelo zredil. Padel sem v začaran krog prenajedanja, tesnobe in nespečnosti. Če bi tako nadaljeval eno leto, bi podvojil svojo telesno težo,« je dodal.

Zdravnik poudarja, da je ultrapredelana hrana nezdrava, a tudi zasvojljiva, tako kot kajenje.

Povečano uživanje ultra procesirane hrane je povezano s srčno-žilnimi boleznimi, rakom, visokim krvnim tlakom, zamaščenimi jetri, vnetnimi črevesnimi boleznimi, depresijo, povišanimi maščobami v krvi, sindromom razdražljivega črevesja in demenco.

Najhuje pa je, da so ljudje z nizkimi dohodki prisiljeni jesti ultra predelano hrano, ker je poceni.

»Če bi se znebili revščine, bi se znebili približno 60 odstotkov težav bolezni, povezanih s prehrano,« je dejal dr. Van Tuleken.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije