ZDRAVO ŽIVLJENJE

Prehranske navade, ki jih morate takoj opustiti

Po enem vrčku piva se posamezniku takoj poveča apetit, alkohol pa istočasno bolj zamegli našo presojo in nagrada (kar vrček piva po težki vadbi je) se spremeni v pregrešni večer.
Fotografija: Kvaliteta hrane in kdaj jo zaužijemo sta torej najbolj pomembna dejavnika, ko želimo izgubiti nekaj kilogramov. FOTO: Arhiv Poleta/ Inspharma
Odpri galerijo
Kvaliteta hrane in kdaj jo zaužijemo sta torej najbolj pomembna dejavnika, ko želimo izgubiti nekaj kilogramov. FOTO: Arhiv Poleta/ Inspharma

Prehrana je naša vsakdanja tema. Dobra je za vse, za zdravje, za bolezen, in če nimamo druge teme in smo vreme že obdelali, se začnemo pogovarjati o (pre)hrani. V te pogovore pogosto vmešamo še kilograme in potem se lahko pogovarjamo ure in ure. Celo s popolnim neznancem.

image_alt
Oblecite se v pametna oblačila, ki okrepijo Wi-Fi signal

Še več. Za nekatere je tema o prehrani resna. Zelo. Ker nimajo dovolj denarja za preživetje. Na drugi strani pa se včasih človek vpraša, kam je šla pamet. 

Prehrana je za nekatere tako pomembna stvar, da o njej že skoraj sanjajo, ne da jim mira, in tudi če niso »prehranski profesionalci«, pretežen del svojega časa porabijo za (pre)hrano.

Zato se vedno bolj pogosto pojavljajo navade, ki jih moramo v želji po zdravem življenju takoj opustiti.

Prepogosto pitje alkohola

Pitje alkohola ima pogosto učinek domine. Po enem vrčku piva se posamezniku takoj poveča apetit, alkohol pa istočasno bolj zamegli našo presojo in nagrada (kar vrček piva po težki vadbi je) se spremeni v pregrešni večer. Dodatne kalorije nabiramo z mešanjem alkohola in sladkih pijač, predvsem s koktajli. Veliko ljudi se sploh ne zaveda, koliko alkohola dejansko popijejo, dokler si ne začnejo pisati prehranskega dnevnika, ko si vanj zapišejo prav vsak grižljaj in požirek.

image_alt
Odlični nasveti, kako lahko shujšamo s tekom

Prehranska dopolnila

Naša dežurna zdravnica dr. Nada Rotovnik Kozjek je pogosto pisala o prehranskih dopolnilih in čudežnih tabletkah, v večini primerov povsem legitimno z negativno konotacijo.

Dietne tablice, sladice, zvarki in podobno nas ne nasitijo in pustijo občutek praznine v naših krulečih želodcih. Zato pogosto posežemo še po drugi hrani in tako vase vnesemo še več energije, ki je ne bomo pokurili. Pripravite si uravnotežen obrok, počutili se boste precej bolje.

Prenajedanje z zdravo prehrano

Ko presedlamo iz nezdravih obrokov na zdrave, si je treba zapomniti, da mora biti tudi zdrav obrok uravnotežen in telesu dati potrebno energijo za vsakdanje izzive.

Tudi zelenjave, sadja, avokada in superhrane se lahko prenajemo. Če je porcija prevelika, izničimo naš trud in skušamo s količino hrane izboljšati počutje. A zdrava hrana je polna energijske vrednosti, vlaknin in vitaminov, tako da s seboj prinaša tudi prepotrebno telovadbo, da telo to energijo porabi.

Pogosto z zdravo hrano ne pridemo nikamor, vedno je potreben tudi aktiven življenjski slog. Primer: porcija sadja mora biti v velikosti teniške žogice, prosene kaše mora biti pol manj, če v jutranje obroke dodajate mandlje, oreščke in podobno, mora biti obrok še manjši.

image_alt
Če vas bolijo zapestja, prsti in kolki - tu je prva pomoč

Preskakovanje obrokov

Jejmo petkrat na dan. Ko smo brez hrane daljše časovno obdobje, se v telesu zgodita dve stvari. Prvič, verjetno boste ob vadbi izgubili manj kalorij, saj telo kompenzira zaradi manjšega vnosa energije, pa čeprav jo potrebujete. Drugič, povečali boste možnost, da se boste »vrgli na hrano« v večernih ali nočnih urah, takrat ko niste aktivni, to pa pomeni, da telo ne bo topilo maščob in kurilo kalorij. Z drugimi besedami - »timing« je zelo pomemben. Večje obroke zaužijte pred aktivnostjo, manjše takrat, ko počivate, in nikoli, ampak res nikoli, svojega telesa ne pustite brez hrane več kot pet ur.

Štetje kalorij

Kvaliteta hrane in kdaj jo zaužijemo sta najbolj pomembna dejavnika, ko želimo izgubiti nekaj kilogramov. Osebni trenerji pogosto pričajo o tem, kako so njihove stranke raztresene ob štetju kalorij in da jim to jemlje motivacijo ter užitke v vadbi. Predvsem ženske so podvržene štetju kalorij, kar je zagotovo stresno početje. Stres poviša izločanje kortizola, hormona, ki je znan po tem, da poveča apetit, to pa vodi v polnočne obiske hladilnika.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije