HOLESTEROL

Hrana, ki zelo zvišuje holesterol

Slaba hrana nam lahko zamaši žile.
Fotografija: Predelano meso, kot je slanina ali klobase, vsebuje veliko soli in maščob. FOTO: Igorr1/getty Images
Odpri galerijo
Predelano meso, kot je slanina ali klobase, vsebuje veliko soli in maščob. FOTO: Igorr1/getty Images

Kaj je holesterol? Jetra tvorijo voskasto snov, imenovano holesterol. To pomaga telesu zgraditi celice, zaščititi živčne celice, izdelati vitamine in proizvajati hormone. Telo lahko dobi holesterol tudi iz živil živalskega izvora, kot so mlečni izdelki, meso in jajca.

image_alt
Ko je Kate Middleton stopila iz avta, so zasijala stegna, in od takrat vse zanima, kako se prehranjuje

Tako na spletni strani MedicineNet piše dr. Melinda Ratini.

Obstajata dve glavni vrsti holesterola - lipoprotein visoke gostote (HDL) in holesterol lipoproteinov nizke gostote (LDL).

LDL holesterol se imenuje tudi slab holesterol. Visoke ravni LDL holesterola lahko negativno vplivajo na zdravje s povečanjem tveganja za težave s srcem ali možgansko kap.

HDL holesterol je znan kot dober holesterol. Prenaša slab holesterol iz krvi v jetra in se ga znebi. HDL holesterol ščiti telo pred zdravstvenimi težavami.

Zakaj je visok holesterol slab

Holesterol teče skozi kri. Visoke ravni LDL holesterola lahko tvorijo nastanek oblog na stenah krvnih žil. To zapira  krvne žile in preprečuje zdrav krvni obtok. Lahko vpliva na srce in poveča tveganje za težave s srcem ali možgansko kap.

Raven LDL holesterola se lahko poveča zaradi dejavnikov tveganja, kot so kajenje, visok krvni tlak, sladkorna bolezen ali prehrana z visoko vsebnostjo maščob. Telo vsebuje maščobe, znane kot trigliceridi. Visoki trigliceridi z visoko LDL in nizko ravnjo HDL holesterola lahko povečajo možnosti za kopičenje plaka v krvnih žilah.

Tudi uživanje hrane z nasičenimi maščobami lahko poveča raven holesterola v krvi. Nasičene maščobe so nezdrave maščobe, ki so trdne pri sobni temperaturi. Te maščobe povečajo raven LDL holesterola v krvi. Visoke ravni LDL holesterola lahko povzročijo blokade krvnih žil, težave s srcem ali možgansko kap.

Ameriško združenje za srce predlaga, da naj samo 5- do 6- odstotkov  zaužitih  kalorij prihaja iz nasičenih maščob v naši prehrani.

Živila, ki lahko zvišajo holesterol

Da bi ohranili raven holesterola, morate zmanjšati količino nasičenih maščob v prehrani. Morda boste presenečeni, ko ugotovite, da je v veliko pogosto zaužitih živil tudi veliko nasičenih maščob. Lahko povečajo raven slabega holesterola, kar ima lahko negativne učinke na zdravje.

image_alt
V Kranju so odprli galerijo slavnih

Čokolada in čokoladni namazi

Komercialno dostopni čokoladni namazi vsebujejo dodan sladkor in veliko nasičenih maščob. Mleko in bela čokolada imata tudi visoko vsebnost nasičenih maščob. Slabo za holesterol.

Ne pozabite preveriti deklaracije, preden kupite čokolado in čokoladne namaze. Temna čokolada je boljša alternativa za zadovoljitev vaših sladkih želja.

Sir

Sir vsebuje veliko nasičenih maščob, zlasti tistih, ki so narejene iz polnomastnega mleka. Čeprav majhen kos sira ni škodljiv, lahko uživanje preveč poveča raven holesterola.

Kokosovo olje

Kokosovo olje, sestavljeno iz skoraj 90-odstotkov nasičenih maščob, je lahko slabše od masla ali masti. Znano je, da kokosovo olje povečuje raven HDL in LDL. Preveč kokosovega olja je lahko nezdravo za srce.

Potrebnih je več raziskav za preučevanje učinkov kokosovega olja na raven holesterola. Do takrat zmerno uporabljajte kokosovo olje zmerno v vaši prehrani.

Jetra in drobovina

Drobovina ali meso iz organov, kot so jetra, so odličen vir hranil, vendar je njihova vsebnost holesterola izjemno visoka. Goveja in jagnječja jetra, ledvice in srce imajo visoko vsebnost nasičenih maščob in holesterola. Če poskušate znižati holesterol, se izogibajte uživanju jeter ali drugih drobovin.

Ocvrta hitra hrana

Ocvrta hitra hrana, kot je pomfrit ali ocvrt piščanec, je polna nasičenih maščob, soli in visokih kalorij. To je slabo za raven holesterola. Redna in visoka poraba ocvrte hitre hrane lahko zmanjša HDL holesterol in poveča raven LDL holesterola. Omejite vnos hitre hrane, da ohranite zdravo raven holesterola.

Maslo in mast

Živalske maščobe, kot sta maslo in mast, vsebujejo velike količine nasičenih maščob, kar lahko poveča raven slabega holesterola. Maslo zamenjajte z zdravimi rastlinskimi olji, kot je oljčno olje.

Rdeče meso

Rdeče meso, kot sta govedina in jagnjetina, vsebuje veliko nasičenih maščob in holesterola. Izberite pusto meso, kot je piščanec.

image_alt
Ne vitaminska, sadni sok je sladkorna bomba

Predelano meso

Predelano meso, kot je slanina ali klobase, vsebuje veliko soli in maščob. Konzervirano, soljeno, prekajeno, posušeno meso vsebuje veliko nasičenih maščob, kar lahko poveča raven slabega holesterola.

Živila, kot so salame, šunka, klobase, so slaba hrana, če poskušate zmanjšati holesterol.

Kreme

Krema, narejena iz polnomastnega mleka, je običajno napolnjena z nasičenimi maščobami. Komercialno dostopna stepena smetana je tudi slaba. Skupaj z visokimi kalorijami vam lahko prinese visoko raven holesterola.

Pakirana živila

Pakirani prigrizki in sladkarije, kot so čips, krofi, torte, piškoti, imajo visoko vsebnost nasičenih maščob in kalorij. Če jih redno jeste, se lahko raven holesterola drastično poveča.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije