TEKOČA SLADKOBA

Ne vitaminska, sadni sok je sladkorna bomba

Vemo, da sadni sok poveča tveganje za sladkorno bolezen, tako kot večina brezalkoholnih pijač.
Fotografija: Če preprosto ne morete brez njega, potem se odločite za hladno stiskane sorte. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Če preprosto ne morete brez njega, potem se odločite za hladno stiskane sorte. FOTO: Matej Družnik

Podobnost z raznimi kolami je izjemna in nas spodbudi, da se ustavimo in premislimo.

Naredimo hitro primerjavo:

  • 1 kozarec Coca-Cole (250 ml): 105 kalorij in 26,5 gramov sladkorja (6,6 čajne žličke)
  • 1 kozarec sadnega soka (250 ml): 153 kalorij in 36 gramov sladkorja (9 čajnih žličk)

image_alt
S pomočjo teka do opustitve kajenja

Rezultati kažejo, da je sadni sok poln kalorij in sladkorja. Primerljive ugotovitve lahko opazimo tudi pri drugih sadnih sokovih, ki po svojih vrednostih v veliki meri spominjajo na kolo (pomarančni, multivitaminski itd.). Ni čudno, da je študija Harvardske šole za javno zdravje pred leti povzela to dejstvo in dokazala, da (pretirano) uživanje sadnih sokov podobno kot brezalkoholne pijače poveča tveganje za sladkorno bolezen tipa 2.

Kako je prišlo do tega?

Sta zdaj sadje in zelenjava nenadoma nezdrava? Pozor, tu tiči nevarnost: sadje in zelenjava zagotovo ne škodita. Sadje in zelenjava v svoji nepredelani obliki (dobljeni neposredno iz sadeža) oskrbujeta telo z vitamini, antioksidanti in vlakninami, ki jih potrebujemo vsakodnevno.

Vendar pa je večina tipičnih sadnih sokov mehansko zdrobljena, stisnjena in nato pasterizirana pod visokim pritiskom in toploto.  Pri tem se izgubi večina esencialnih vitaminov in vlaknin.

Pomembno je vedeti: sadje in zelenjava na splošno zmanjšata tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, ker ju uživamo počasneje (ste že pojedli tri jabolka v 10 sekundah?). Z žvečenjem in požiranjem imajo jetra čas, da absorbirajo fruktozo, želodec pa pošlje signal, da je poln. Ko pijemo sadni sok, naše telo ne more pravočasno reči »stop«. 

Kaj se lahko iz tega naučimo

Sadni sok pijte v majhnih količinah. Zakaj ne bi sadnega soka poskusili postreči samo za nedeljski zajtrk? In uživajte ga v majhnih kozarčkih.

Če preprosto ne morete brez njega, potem se odločite za hladno stiskane sorte. Morda so taki sokovi dražji, vendar so veliko bolj zdravi.

Kaj pa izdelava svojega soka? Bolj zdravega od tega ni.

Zakaj ne bi šli po kozarcu sadnega soka teč ali se sprehajati? To pomaga pri razgradnji fruktoze.

V idealnem primeru je najbolje, da se popolnoma izognete sadnemu soku in preprosto jeste samo sadje. Če se raje odločite za vodo, čaj in kavo, lahko občutno izboljšate svoj vsakdan in dlje ostanete v formi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije