DOBER SPANEC

Če slabo spite, morate storiti tole

Športna rekreacija lahko pomaga pri lajšanju nespečnosti.
Fotografija: Poznamo nekaj načinov, kako lahko športna rekreacija prispeva k boljšemu spancu. FOTO: Peopleimages/Getty Images
Odpri galerijo
Poznamo nekaj načinov, kako lahko športna rekreacija prispeva k boljšemu spancu. FOTO: Peopleimages/Getty Images

Klinika Mayo, priznana medicinska ustanova, ki se ukvarja s številnimi področji medicine, vključno s spanjem in nespečnostjo, prav tako potrjuje koristnost telesne aktivnosti pri izboljšanju spanja. Vendar pa poudarjajo, da učinki telesne aktivnosti na spanje variirajo med posamezniki in so odvisni od več dejavnikov, tudi s starostjo, splošnim zdravstvenim stanjem, intenzivnostjo vadbe in časom vadbe.

image_alt
Preobrazba telesa in uma: Kako sem dosegla svoje fitnes cilje?

Poznamo nekaj načinov, kako lahko športna rekreacija prispeva k boljšemu spancu:

Fizična utrujenost: Redna telesna aktivnost lahko pomaga pri utrujenosti in izboljša kakovost spanca.

Zmanjšanje stresa in anksioznosti: Športna dejavnost sprošča endorfine, ki zmanjšujejo stres in tesnobo ter pomagajo pri sprostitvi telesa in uma. To lahko prispeva k boljšemu spancu.

Uravnavanje cirkadianega ritma: Redna telesna aktivnost lahko pomaga pri uravnavanju cirkadianega ritma telesa, kar je ključno za vzdrževanje zdravega spanja.

Izboljšanje duševnega zdravja: Telesna vadba lahko pomaga pri premagovanju simptomov depresije in drugih duševnih motenj, ki lahko prispevajo k nespečnosti.

Pri zdravljenju nespečnosti je pomembno upoštevati tudi druge dejavnike, kot so prehrana, spalna okolica in spalne navade. Če imate težave s spanjem, je priporočljivo, da se posvetujete s strokovnjakom za spanje ali zdravnikom, da ugotovite najboljše možnosti zdravljenja.

Klinika Mayo priporoča naslednje smernice za uporabo telesne vadbe kot sredstva za izboljšanje spanja:

Redna vadba: Vadba naj bo redna in naj se izvaja vsaj trikrat tedensko, po možnosti pa vsak dan.

Prilagoditev intenzivnosti: Vadba naj bo zmerna do intenzivna, vendar se izogibajte vadbi tik pred spanjem, saj lahko to povzroči težave s spanjem.

Uravnotežena vadba: Vključite različne oblike telesne aktivnosti, tudi kardiovaskularno vadbo, vaje za moč in raztezne vaje.

Spremljanje učinkov: Bodite pozorni na to, kako telesna vadba vpliva na vaše spanje. Če opazite izboljšanje ali poslabšanje, prilagodite svoj vadbeni režim.

Kljub temu pa je pomembno poudariti, da športna rekreacija ni vedno učinkovita pri zdravljenju nespečnosti in da lahko v nekaterih primerih celo poslabša spanje. Zato je vedno priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom, če imate težave s spanjem, da dobite ustrezno oceno in nasvet o najboljšem načinu zdravljenja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije