SPANJE

Ste naspani, a utrujeni? Morda je to razlog

Za pomanjkanje energije čez dan so krive vsakodnevne slabe razvade.
Fotografija: Marsikaj vpliva na naš nivo energije. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Marsikaj vpliva na naš nivo energije. FOTO: Guliver/Getty Images

Ste utrujeni, čeprav ste dovolj spali, a ne veste, zakaj? Morda nevede sabotirate svoj organizem. Pa poglejmo.

Morda ne pijete dovolj, kajti že blaga dehidracija lahko povzroči padec energije, razpoloženja, kognitivnih sposobnosti, je pokazala raziskava univerze v ameriškem Connecticutu. Preučevali so, kako dehidracija vpliva na ljudi, ki so 40 minut hodili po tekalni stezi, in tiste, ki so samo sedeli, in rezultat je bil enak. Ženske, so še ugotovili raziskovalci, so dovzetnejše kot moški. Dovolj je treba piti tudi pozimi, čeprav ne občutimo žeje.

Naše telo potrebuje energijo, to dobi s hranili iz hrane, ki jo jemo, in če ne jemo redno oziroma preskakujemo obroke, se energija izčrpa, mi pa smo letargični. Najbolje bi bilo obroke razporediti čez ves dan, seveda naj bodo majhni, razen če ne opravljate fizično zahtevnega dela. Prigrizki naj bodo zdravi: sadje, oreški, semena ...


Večerno buljenje v ekrane, ki oddajajo modro svetlobo, lahko moti ravnovesje v proizvodnji melatonina, hormona, odgovornega za dober spanec, zato ne preseneča, da mu pravimo tudi hormon spanca. Upravlja našo biološko uro, okrepljeno se izloča zvečer in ponoči. S svitanjem se izločanje manjša in prebudimo se. A če je nivo melatonina moten, je spanec nekakovosten, posledica tega pa je, da smo naslednji dan utrujeni. Namesto da v roke primete mobilni telefon ali tablico, raje berite knjigo, poslušajte umirjeno glasbo.

Tudi hrana lahko vpliva na zaspanost čez dan in težave z zbranostjo, zlasti če je bogata z maščobami. Izogibajmo se cvrtju in izbirajmo zdrave ogljikove hidrate.

In za konec: mnogi verjamejo, da večerni kozarček vina vodi v boljši spanec, a bo ta v resnici moten in nemiren, saj stimulira tako um kot telo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije