ESTETSKI POSEGI

Slovenci na botoks kar med službo

Slovenci smo še vedno zadržani do kirurških estetskih posegov; radi imamo botoks pa tudi hialuronska polnila
Fotografija: Premišljene in dobro načrtovane injekcije polnil obrazu povrnejo polnost. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Premišljene in dobro načrtovane injekcije polnil obrazu povrnejo polnost. FOTO: Guliver/Getty Images

Razvoj novih metod, materialov in tehnologije medicinskih postopkov pomlajevanja prinaša vedno bolj raznoliko ponudbo. Eden najboljših kazalnikov učinkovitosti, zanesljivosti in varnosti postopkov je statistika števila opravljenih postopkov na leto.
Botoks ima zanesljive naravne rezultate, po injiciranju ni okrevanja, pravi Vesna Tlaker, dr. med., specialistka dermatologije z Inštituta za dermatologijo v Ljubljani.
Botoks ima zanesljive naravne rezultate, po injiciranju ni okrevanja, pravi Vesna Tlaker, dr. med., specialistka dermatologije z Inštituta za dermatologijo v Ljubljani.

Po navedbah Vesne Tlaker, dr. med., specialistke dermatologije z Inštituta za dermatologijo v Ljubljani, le najboljši preživijo preizkus časa. "Ameriško združenje plastičnih kirurgov natančno beleži podatke o kirurških in nekirurških estetskih postopkih ter vsako leto objavi javno dostopno poročilo. V Sloveniji podobne statistike ne zbiramo, a splošni vtis iz prakse je, da smo pri operacijah precej bolj zadržani, medtem ko je položaj pri nekirurških postopkih pri nas podoben, le številke mnogo manjše."
Na prvem mestu med nekirurškimi estetskimi postopki z naskokom kraljuje botoks s 7,2 milijona opravljenih posegov leta 2017 v ZDA. To Tlakerjeve ne preseneča, saj ima botoks zanesljive naravne rezultate, predvsem po injiciranju ni okrevanja in le redko vidimo manjšo modrico.
Premišljene in dobro načrtovane injekcije polnil obrazu povrnejo polnost. FOTO: Guliver/Getty Images
Premišljene in dobro načrtovane injekcije polnil obrazu povrnejo polnost. FOTO: Guliver/Getty Images

"Postopek je hiter – injiciranje pri izkušenem zdravniku traja le minuto ali dve – in tudi številne Slovenke pridejo na botoks med službo, saj že po 10 ali 15 minutah ni več sledi vbodov na obrazu. Botoks nas za od štiri do šest mesecev reši mimičnih gub med obrvmi, okoli oči ali na čelu ali do devet mesecev pretiranega potenja. Z njim lahko v nekaterih primerih odpravimo migreno ali nočno škrtanje z zobmi ter zožimo spodnji del obraza. Botoks je varen in zanesljiv, ob pravilni uporabi je rezultat naraven in zapletov tako rekoč ni," razloži specialistka dermatologije.
 

Injekcije hialuronskih polnil


Na drugem mestu so z več kot 2,6 milijona opravljenih postopkov injekcije hialuronskih in drugih mehkotkivnih polnil. Univerzalni pojav pri staranju obraza je zmanjšanje in povešenje obraznih tkiv, na primer maščobnih blazinic lic in pod očmi, kar obrazu daje utrujen videz in zareže podočnjake. Tudi ustnice izgubljajo volumen in se sčasoma posušijo v tanko črto. Kako to spremeniti in ublažiti?
Le najboljši preživijo preizkus časa. FOTO: Guliver/Getty Images
Le najboljši preživijo preizkus časa. FOTO: Guliver/Getty Images

Vesna Tlaker: "Premišljene in dobro načrtovane injekcije polnil obrazu le povrnejo polnost, ki jo je nekoč imel. Polnila so sicer na slabem glasu zaradi primerov pretiravanja, denimo povečave ustnic ali napihnjenih obrazov, a gre v teh primerih le za slabo tehniko ali slab okus. S polnili lahko neposredno izravnamo nekatere gube na spodnjem delu obraza, denimo okrog ust, zanimive novejše indikacije pa so korekcije nepravilnosti, kot je premajhna brada ali korekcija nosu."

Injekcije botulina in polnil dajejo hitre in osupljive rezultate, a z njimi ne vplivamo na kakovost kože, pove dermatologinja. "Za odpravljanje površinskih nepravilnosti, kot so neenakomeren ten, pigmentacija ali vidne žilice, se uporabljajo visokoenergijske naprave (laserji in IPL) ter kemični piling. V nasprotju z injekcijami botulina in polnil, pri katerih se lahko takoj vrnemo v službo, pa je lahko okrevanje po tovrstnih postopkih dolgo od nekaj dni do tedna ali več, še več mesecev je potrebna skrbna zaščita pred soncem. Razen pri melazmi, ki je trdovratna, dedno in hormonsko pogojena motnja pigmentacije, so rezultati lahko odlični, vendar so bolj odvisni od zdravnika, ki napravo uporablja, kot od naprave."


Po besedah specialistke je ena najbolj zaželenih indikacij nekirurško zatezanje ali lifting kože spodnjega dela obraza in vratu, ki se z leti poveša. "Tam smo z neinvazivnimi metodami žal še precej manj uspešni kot pri korekciji videza srednjega dela obraza. Na to poskušajo odgovoriti visokoenergijske naprave, kot so različni laserji, HIFU, radiofrekvenca ter absorbilne nitke, ki jih vstavimo pod kožo in jo z njimi nekoliko privzdignemo."
 

Učinkovitost laserjev


Laserji so učinkoviti pri odstranjevanju dlak in odpravi celulita. "Preproste in trajne rešitve proti celulitu žal še ni na vidiku. Gre za osrednji problem kakovosti kože in staranja ter tanjšanja srednjega sloja, dermisa. Ta privede v začaran krog zastajanja limfe, ustvarjanja vezivnih tračkov in vedno hujšega bočenja maščobnih blazinic navzven.


Celulit je z nekaterimi napravami in kombinacijo masaže, limfne drenaže, gretja ter stimulacije dermisa sicer mogoče nekoliko zmanjšati in ga nadzirati, kot sladkorno bolezen ali visok krvni tlak, nikakor pa ga ni mogoče trajno odpraviti. Porast kaže tudi uporaba postopkov in naprav za neinvazivno odstranjevanje maščobe, ki je možno z encimsko raztopitvijo, laserskim pregrevanjem ali zamrzovanjem." 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije