PREHRANA

Pet najboljših živil za manj trebušne maščobe

Določena živila pomagajo pri odpravljanju trdovratne maščobe, ki se kopiči na trebuhu.
Fotografija: Na trebuhu nakopičena maščoba je za zdravje najbolj nevarna. FOTO: Shutterstock 
Odpri galerijo
Na trebuhu nakopičena maščoba je za zdravje najbolj nevarna. FOTO: Shutterstock 

Številne raziskave so pokazale, da maščoba, nakopičena na predelu trebuha, vodi v mnoge zdravstvene težave.

Zlasti to velja za tako imenovano visceralno maščobo. V nasprotju s podkožno je ta globlje v trebušni votlini in obkroža notranje organe.

Povzroča vnetja, ki višajo tveganje za bolezni, kot so sladkorna bolezen, srčne težave, nekatere oblike raka, odgovorna je tudi za hitrejše propadanje kognitivnih sposobnosti.

Treba je omeniti, da lahko čezmerna količina visceralne maščobe ogroža tudi osebe, ki nimajo težav s kilogrami.

FOTO: Kittisakjirasittichai/Getty images
FOTO: Kittisakjirasittichai/Getty images

Znano je, da kronični stres in slaba kakovost spanca povečujeta tveganje za kopičenje visceralne maščobe, določena hrana na drugi strani vpliva na njeno zmanjševanje.

Raziskave so pokazale, da izboljšanje skupne kakovostne hrane lahko zmanjša količino na trebuhu nakopičene maščobe.

Strokovnjaki so opazili, da je ta najmanjša pri osebah, ki se prehranjujejo po mediteranski dieti, ki vključuje šest glavnih sestavin: sadje, zelenjavo, cela žita, stročnice, lupinaste plodove in ribe, piše Miss7.

Prav tako se je izkazalo, da specifična živila pomagajo pri izgubi trebušne maščobe, prehranski strokovnjaki na prva mesta postavljajo sledečih pet.

Avokado

Poleg vlaknin in zdravih maščob je v avokadu še veliko antioksidantov, vitaminov in mineralov.

Vsebuje dokajšnje količine kalija, ki med drugim skrbi za zdravje srca in pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka, deluje kot naravni diuretik in odstranjuje presežek natrija iz telesa.

Najnovejše študije dokazujejo, da lahko ta sadež pomaga tudi v boju s trebušno maščobo.

V eni od njih je sodelovalo 111 oseb, razdeljenih v dve skupini, ena je vsak dan jedla svež avokado, druga ne. Energijski vnos je bil pri obeh skupinah enak.

Po treh tednih je bila izmerjena količina trebušne maščobe pri osebah, ki so jedle avokado, v primerjavi z drugimi manjša.

FOTO: Shutterstock 
FOTO: Shutterstock 

Lupinasti plodovi

Lupinasti plodovi spadajo med glavne sestavine mediteranske prehrane. Telesu zagotavljajo rastlinske beljakovine, antioksidante, vlakna, širok spekter vitaminov in mineralov ter zdrave maščobe.

Ena od raziskav je pokazala še, da imajo osebe, ki jih v zmerni količini uživajo redno, nižji indeks telesne mase in krvni tlak ter manj visceralne maščobe od oseb, ki jih ne.

Seveda so primerni za tiste, ki nanje niso alergični.

FOTO: Getty images
FOTO: Getty images

Leča

Leča spada med najbolj zdrava živila na svetu. Ne vsebuje glutena, je cenovno dostopna, neverjetno hranljiva, možnosti priprave so neskončne.

V njej je veliko beljakovin, mineralov, vitaminov in antioksidantov.

Zaradi tega pozitivno vpliva na zdravje in tudi na količino visceralne maščobe.

FOTO: Annapustynnikova/Getty images
FOTO: Annapustynnikova/Getty images

Cela žita

Raziskava podjetja Framingham Heart, v katero je bilo vključenih 2800 oseb, je odkrila, da je redno uživanje celih žit oziroma izdelkov iz njih tesno povezano z manjšo količino visceralne maščobe na trebuhu, predelana žita in enostavni ogljikovi hidrati jo na drugi strani povečujejo.

FOTO: Karandaev/Getty images
FOTO: Karandaev/Getty images

Divji losos

Vitamin D igra v telesu številne funkcije, med drugim izboljšuje odpornost, skrbi za gostoto kosti in za duševno zdravje.

Raziskave so pokazale še, da je nizka raven vitamina D v krvi povezana s povečanjem skupne telesne maščobe in visceralne maščobe pri ženskah.

Vitamin D praviloma dobivamo s soncem, le malo je živil, ki ga vsebujejo v opaznih količinah, eno od njih je divji losos.

Drugi viri so še obogateni mlečni izdelki, nekatere gobe in jajčni rumenjak.

FOTO: Gbh007/Getty images
FOTO: Gbh007/Getty images

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije