RECEPT
Jabolčni čatni
Iz jabolk pripravimo okusno omako, ki izvira iz Indije, Angleži pa so ji dali ime čatni; od marmelade se razlikuje predvsem po pikantnem okusu.
Odpri galerijo
V naši kuhinji čatni ni prav pogosta jed, saj mora biti pikantnega okusa, pri nas pa iz sadja kuhamo predvsem sladke marmelade, džeme in želeje. Čatni je džemu podobna omaka, v kateri so manjši ali večji koščki zelenjave ali sadja. Praviloma je pikanten, v našem receptu bo za to poskrbel ingver.
Poda se k mesu, ribam, zelenjavnim jedem, pa tudi k sirom, ki naj ne bodo premočni, da se ne bodo okusi tepli med sabo.
Čatni je indijska jed, danes je izjemno priljubljen pri Angležih, ki so ga posvojili v času kolonializma. Lahko je kuhan, ta bo v primerno zaprtem kozarcu zdržal do naslednje sezone ali še dlje, če ga pripravimo iz presnih sestavin, pa bo v hladilniku zdržal nekaj dni.
Za 4 osebe:
1 kg jabolk, 1 čebula, 3,5 dcl jabolčnega kisa, 350 g rjavega trsnega sladkorja, 250 g rozin, 1 žlička gorčičnih semen, 1 žlička mletega ingverja, ščepec soli
Jabolka očistimo, olupimo in izrežemo peške. Potem jih na režemo na koščke. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Jabolka in čebulo stresemo v lonec in premešamo. Dodamo druge sestavine, na koncu zalijemo s kisom in dobro premešamo. Postavimo na štedilnik in zavremo. Potem temperaturo zmanjšamo in na zmernem ognju kuhamo približno 45 minut. Zmes mora biti na koncu gosta. Med kuhanjem večkrat premešamo. Ohladimo in nadevamo v kozarce, ki jih dobro zapremo.
1 kg jabolk, 1 čebula, 3,5 dcl jabolčnega kisa, 350 g rjavega trsnega sladkorja, 250 g rozin, 1 žlička gorčičnih semen, 1 žlička mletega ingverja, ščepec soli
Jabolka očistimo, olupimo in izrežemo peške. Potem jih na režemo na koščke. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Jabolka in čebulo stresemo v lonec in premešamo. Dodamo druge sestavine, na koncu zalijemo s kisom in dobro premešamo. Postavimo na štedilnik in zavremo. Potem temperaturo zmanjšamo in na zmernem ognju kuhamo približno 45 minut. Zmes mora biti na koncu gosta. Med kuhanjem večkrat premešamo. Ohladimo in nadevamo v kozarce, ki jih dobro zapremo.
Poda se k mesu, ribam, zelenjavnim jedem, pa tudi k sirom, ki naj ne bodo premočni, da se ne bodo okusi tepli med sabo.
Čatni je indijska jed, danes je izjemno priljubljen pri Angležih, ki so ga posvojili v času kolonializma. Lahko je kuhan, ta bo v primerno zaprtem kozarcu zdržal do naslednje sezone ali še dlje, če ga pripravimo iz presnih sestavin, pa bo v hladilniku zdržal nekaj dni.