VOJAŠKE SALVE

Znano, kdaj bodo pokopali princa Filipa (FOTO in VIDEO)

Zastave bodo ostale spuščene na pol droga vse do jutra po pogrebu.
Fotografija: Vojaške salve v čast princu Filipu. FOTO: Pool Reuters
Odpri galerijo
Vojaške salve v čast princu Filipu. FOTO: Pool Reuters

V Veliki Britaniji so danes z vojaškimi salvami po vsej državi počastili spomin na princa Filipa, zvestega sopotnika kraljice Elizabete II., ki je umrl v petek star 99 let. Zastave na vladnih poslopjih so spuščene na pol droga, z minuto molka so se pokojnemu članu britanske kraljeve družine poklonili tudi na športnih tekmovanjih.
 
Vojaške salve so se začele opoldne po lokalnem času (ob 13. uri po srednjeevropskem) po vsej državi. Vojaki so izstrelili 41 nabojev, in sicer naboj na minuto, med drugim v Londonu, Edinburgu, Cardiffu in Belfastu, tudi v Gibraltarju in z vojaških ladij na morju. Na podoben način so v preteklosti obeležili že smrt kraljice Viktorije in predsednika vlade Winstona Churchilla. Po vojaškem protokolu so to najdaljše mogoče salve.
image_alt
Bil je edini, ki je kraljici lahko naravnost povedal, kaj si misli

V palači Westminster, kjer se je par leta 1947 poročil, je v petek zadonelo iz zvonika 99-krat, enkrat za vsako leto Filipovega življenja.

Britanske televizijske postaje so svoje programe prilagodile posebnim prispevkom, ki prikazujejo življenje princa. Pregovorno razdeljeni britanski tisk pa je v današnjih izdajah neobičajno enoten v izpostavljanju stalne prinčeve podpore kraljici.

Zastave bodo ostale spuščene na pol droga vse do jutra po pogrebu. Kot poročajo angleški mediji, bodo Filipa pokopali naslednjo soboto. Pripada mu državniški pogreb, vendar naj bi si pred smrtjo zaželel zasebni pogreb. Tako pričakujejo manjšo zasebno slovesnost z vojaškimi častmi v kapelici svetega Jurija na gradu Windsor, kjer je princ preživel večino zadnjega leta skupaj s kraljico.



Vse do pogreba po vsej državi poteka žalovanja. Glede na protokol kraljeva družina v tem času ne opravlja večine obveznosti in kraljica Elizabeta ne podpisuje zakonov, s čimer bi ti stopili v veljavo. Ustavila se je tudi politična kampanja pred majskimi lokalnimi volitvami. Severnoirski lojalisti pa so v petek pozvali k prekinitvi izgredov, ki že več dni potekajo v Belfastu.
image_alt
Meghan in Harry sta se poslovila od princa Filipa, odziv: To je brez čustev, to je tvoj dedek

Sožalje britanski kraljevi družini je danes izrazil tudi papež Frančišek in ob tem po poročanju BBC News izpostavil prinčevo »predanost zakonu in družini«.

Oblasti so sicer pozvale ljudi, naj se zaradi epidemije novega koronavirusa ne zbirajo in ne prinašajo cvetja. Kljub temu se od petka pred ograjo Windsorja kopičijo šopki rož.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije