DOLGOLETNI SPOR

Zgodovinski kompromis: Makedonija bo dobila novo ime

Grčija in Makedonija sta dosegli dogovor o imenu in tako končali spor, ki je trajal 27 let.
Fotografija: Makedonija bo dobila novo ime. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Makedonija bo dobila novo ime. FOTO: Pixabay

ATENE – »Dosegli smo dogovor, dober dogovor, ki zadovoljuje vse pogoje, ki jih je postavila Grčija,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Aleksis Cipras po televiziji. Povedal je, da bo Makedonija po novem imela »sestavljeno ime z geografskim označevalcem«.

Cipras je o dogovoru, ki ga je z makedonskim premierjem Zoranom Zaevom očitno dorekel v današnjem telefonskem pogovoru, že obvestil tudi grškega predsednika Prokopisa Pavolopulosa, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. O dogovoru med Grčijo in Makedonijo naj bi ob 18.30 na novinarski konferenci v Skopju spregovoril tudi Zaev, še poroča APA.

Spor med Grčijo in Makedonijo o uradnem imenu traja že od leta 1991 in je zaradi grške blokade glavna ovira Makedoniji na poti v EU in zvezo Nato.

Po poročanju medijev naj bi se premierja dogovorila za ime Republika Severna Makedonija, dogovor pa naj bi uradno podpisala v soboto ob Prespanskem jezeru. Zatem bo treba sporazum še ratificirati v obeh parlamentih, v Makedoniji pa naj bi izvedli tudi referendum.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije