SEJE SMRT PO SVETU

WHO: Novi koronavirus še lahko spravimo pod nadzor

Objavljeno 10. julij 2020 19.30 | Posodobljeno 10. julij 2020 19.55 | Piše: STA, Ma. M.

Če se pojavijo novi primeri, je treba hitro ukrepati.

Virus je mogoče zajeziti, pravijo pri WHO. FOTO: Adriano Machado Reuters
Močan izbruh novega koronavirusa je še vedno moč spraviti pod nadzor, je ocenil prvi mož Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Število okužb po svetu se je sicer v zadnjih šestih tednih več kot podvojilo. »Obstajajo številni primeri z vsega sveta, ki kažejo, da je moč epidemijo, tudi če je zelo intenzivna, imeti pod nadzorom,« je dejal za medije danes dejal Tedros in pri tem kot primere navedel Španijo, Italijo in Južno Korejo.

Po najnovejših podatkih Worldometra so doslej po svetu potrdili več kot 12,5 milijona okužb z virusom sars-cov-2. Ozdravelo je 7,3 milijona ljudi, umrlo pa jih je 560.000. Na prvih treh mestih po številu okužb so ZDA, Brazilija in Indija. ZDA in Brazilija sta tudi prvi dve državi z največ smrtnimi primeri, sledi jima Velika Britanija.
 

Preberite še:

Gorijo alarmi: Hrvaška podrla neslaven rekord, že danes novi ukrepi
V Sloveniji opravili 1390 testov, za 17 oseb pa je bil rezultat pozitiven

V primeru ponovnega pojavljanja primerov je treba hitro ukrepati, pravi Maria Van Kerkhove, ki je pri WHO pristojna za covid 19, in poziva k hitremu ukrepanju ob pojavu novih primerov novega. Direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan pa je pristojne v posameznih državah pozval, naj hitro odkrijejo vire okužb, da bi se tako izognili zaprtju celotnih držav.
Deli s prijatelji