ŠTEVILO MRTVIH PORASLO

Gorijo alarmi: Hrvaška podrla neslaven rekord, že danes novi ukrepi

Objavljeno 10. julij 2020 13.34 | Posodobljeno 10. julij 2020 17.12 | Piše: T. V.

Že za popoldne napovedani novi ukrepi. Najhuje v Zagrebu in Dalmaciji. V Pulju je okuženih več zdravstvenih delavcev.

Hrvaški turizem je doživel hud udarec zaradi koronakrize. FOTO: Leon Vidic, Delo
Z nekaj zamude je Hrvaška objavila uradne številke novih okužb; v zadnjih 24 urah so opravili 1.722 testov, kar 116 je bilo pozitivnih. Tako je Hrvaška po številu novih okužb v enem dnevu podrla rekord (pred tem je bil rekord 96).

Neslavni rekord je padel tudi v BiH; v zadnjem dnevu so okužbo potrdili pri 311 osebah, kar je največ v enem dnevu odkar se je virus v tej državi prvič pojavil marca.


image
Novi podatki o kazalniku NIJZ, ki pove, kako varna je neka država. Primerjali smo Slovenijo in Hrvaško. FOTO: A. L.


Prvič je število novih primerov doseglo trimestno številko. Umrli sta še dve osebi, skupaj 117. V bolnišnicah so 104 osebe, štiri med njimi potrebujejo pomoč pri dihanju. Aktivnih primerov je 1.038, v samoizolaciji je trenutno 4608 oseb.

Od 25. februarja, ko se je pojavil prvi primer, so testirali 91.486 oseb, virus pa potrdili pri 3.532 ljudeh. Do danes je okrevalo 2.377 ljudi.

Na rdeči seznam
Norveška je Hrvaško uvrstila na t. i. rdeči seznam, na katerem so še Portugalska, Luksemburg, Madžarska, Romunija, Bolgarija in Ukrajina.

 
Preberite tudi:
Hrvaški mediji: Plenković mora prepričati Janšo, da nas ne dajo na rdeči seznam

image
Hrvaška ostaja na rumenem seznamu držav. FOTO: Voranc Vogel
V zadnjih 24 urah so v Zagrebu potrdili 35, v Dalmaciji 30, v Istri pa devet novih okužb, od tega je okuženih kar osem kirurgov splošne bolnišnice v Pulju in učiteljica osnovne šole v Pulju. Kar 14 novih okužb je v Zadru, od tega 12 svatov z neke poroke in pa zdravstveni delavec iz splošne bolnišnice Zadar, zaradi česar je v samoizolaciji 10 zdravnikov in medicinska sestra. Skupaj sta po celi državi okužena 102 zdravstvena delavca, med njimi 18 zdravnikov in 80 medicinskih sester.
 
Preberite tudi:

Koronagrozljivka v Srbiji, zdravniki obupano kličejo na pomočV enem dnevu se je kar dvakrat sestal nacionalni štab civilne zaščite. Hrvaška lovi ravnotežje med turistično sezono in novimi ukrepi. Štab civilne zaščite po poročanju medijev razmišlja o omejitvi svatov na porokah in o obveznem nošenju mask v zaprtih prostorih, ni pa znano, ali se to nanaša na vse prostore. Minister za zdravje Vili Beroš je po sestanku s stroko napovedal, da bodo že popoldne znani novi ukrepi.
V Srbiji po mnenju premierke najhujši dan v boju proti covidu-19
V zadnjih 24 urah so v Srbiji zabeležili še 386 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 18 bolnikov s covidom-19. Srbska premierka Ana Brnabić je dejala, da je to najhujši dan od začetka boja proti novemu koronavirusu.

Nazadnje so opravili 8646 testiranj na novi koronavirus in potrdili 386 okužb. Vse skupaj se je doslej v Srbiji okužilo 17.728 ljudi. Za covidom-19 je umrlo 370 ljudi. Na ventilatorjih je 130 bolnikov s koronavirusno boleznijo 19. Še vedno so razmere najbolj kritične v Beogradu, sledijo Šabac, Kragujevac in Novi Pazar, je dejala Brnabićeva.


Deli s prijatelji