SLOVENIJI PET ODLIČIJ

V Tokiu ugasnil olimpijski ogenj, v torek Slovenci na Kongresnem trgu (FOTO)

Končale so se igre 32. olimpijade moderne dobe.
Fotografija: Zaključna slovesnost pred praznimi tribunami. FOTO: Toby Melville, Reuters
Odpri galerijo
Zaključna slovesnost pred praznimi tribunami. FOTO: Toby Melville, Reuters

S sklepno slovesnostjo v Tokiu so se danes končale igre 32. olimpijade moderne dobe. »To so bile olimpijske igre upanja, solidarnosti in miru,« je ob ugašanju olimpijskega ognja ocenil predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach. Pogledi pa so že uprti v Pariz, prizorišče naslednjih poletnih iger, ki bodo čez tri leta.
                            
Zaključna slovesnost se je začela z ognjemetom in pregledom športnih utrinkov s tokratnih iger, ki jih je epidemija covida 19 prestavila za eno leto. Sledil je prihod športnikov, ki jih je bilo na osrednjem tokijskem prizorišču nekaj manj, kot jih je sicer ob koncu olimpijade vajeno olimpijsko občinstvo. Zaradi koronavirusnih ukrepov so se športniki od Japonske namreč morali posloviti 48 ur po zadnjem nastopu.
Zaključna slovesnost. FOTO: Fabrizio Bensch, Reuters
Zaključna slovesnost. FOTO: Fabrizio Bensch, Reuters

Najprej so nosilci zastav v sredini olimpijskega stadiona sklenili krog, ob spremljavi glasbe pa so ga zapolnili športniki, ki so še ostali v Tokiu. Slovensko zastavo je nosila zlata olimpijka v športnem plezanju Janja Garnbret. Po prihodu športnikov pod prazne tribune je prizorišče osvetlil slap lučk, ki so se nad športniki oblikovale v olimpijske kroge, simbol olimpijskih iger.

Po barvitem plesno-glasbenem programu je sledila tradicionalna podelitev zadnjih medalj maratoncem, nato pa so ob olimpijski himni spustili olimpijsko zastavo. Županja Tokia Juriko Koike jo je predala Bachu, ta pa Anne Hidalgo, županji Pariza, mesta, ki bo gostilo naslednje poletne olimpijske igre.

V Tokiu se sicer še ne poslavljajo povsem od športnikov. Čez dobra dva tedna se bodo v japonski prestolnici zbrali še paraolimpijski športniki.


V torek na Kongresnem trgu

»TeamSlovenia je lahko zadovoljna, pet kolajn so osvojili naši športniki in športnice, ki jih boš lahko ta torek od 20. ure dalje pozdravil/a na Kongresnem trgu v Ljubljani,« so zapisali (nelektorirano) pri Olimpijskem komiteju Slovenije. 

 
Zaključna slovesnost. FOTO: Antonio Bronic, Reuters
Zaključna slovesnost. FOTO: Antonio Bronic, Reuters

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije