UKRAJINA

V Kijevu ubili novinarko Vero, delegacija OZN v šoku

Napadi med obiskom Antonia Guterresa. Raketa zadela stanovanjsko zgradbo.
Fotografija: Rusom ne gre zaupati, opozarja Zelenski. FOTOGRAFIJI: Reuters
Odpri galerijo
Rusom ne gre zaupati, opozarja Zelenski. FOTOGRAFIJI: Reuters

»Novinarka in producentka Radia Svoboda Vera Girič je umrla, ker je ruski izstrelek zadel hišo, v kateri je živela v Kijevu. Obstreljevanje se je zgodilo 28. aprila,« je v izjavi zapisala ukrajinska podružnica radia in sporočila tragično vest. Med obiskom generalnega sekretarja OZN sta ukrajinsko prestolnico zadeli dve raketi in ubili eno osebo, več ljudi je ranjenih.

Pretresena delegacija OZN

Ruska raketa je tako zadela 25-nadstropno stanovanjsko zgradbo v mestnem okrožju Ševčenkovski; po uradnih podatkih so v bolnišnico prepeljali tri ranjene, reševalci pa še naprej iščejo pogrešane in odstranjujejo ruševine stanovanjske stavbe.

Pričakujejo več smrtnih žrtev in poškodovanih, smrt Giričeve pa je pretresla mednarodno skupnost. Po prepričanju Volodimirja Zelenskega je bil namen napadov, ki so sledili njegovemu pogovoru z Antoniem Guterresom, ponižati Radio Svoboda in njegove vrednote ter izraziti posmeh OZN, ukrajinski predsednik pa je še opozoril, da nikoli ne smejo zaspati in Rusom zaupati, da so opustili napade. Radio Svobodna Evropa je sicer organizacija, ki jo financirajo ZDA in oddaja novice na območjih sveta, kjer je svoboda tiska omejena ali še ni vzpostavljena, novinarko pa opisujejo kot izjemno prijazno, bistro in odprto osebo.

Pretreseno delegacijo Združenih narodov z generalnim sekretarjem na čelu so nemudoma premestili na varno.

Osrednja tema pogovorov med Zelenskim in Guterresom je bila sicer kriza v pristaniškem Mariupolu, o kateri se je prvi mož OZN že prej pogovarjal z Vladimirjem Putinom; ta naj bi se strinjal s sodelovanjem OZN in Rdečega križa pri evakuaciji civilistov, a Moskva pričakuje, da bodo ukrajinski branilci odložili orožje in se predali. Akcija, s katero bi iz oblegane jeklarne Azovstal rešili ujete prebivalce mesta, naj bi stekla že včeraj. 

Zelenski in Guterres sta se pogovarjala predvsem o evakuaciji civilistov iz Mariupola.
Zelenski in Guterres sta se pogovarjala predvsem o evakuaciji civilistov iz Mariupola.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije