V Evropo prihaja novo zdravilo proti covidu 19

Remdesivir lahko zmanjša bolnišnično zdravljenje, kažejo študije.
Fotografija: Bo novo zdravilo proti covidu 19 učinkovalo? FOTO: Kai Pfaffenbach, Reuters
Odpri galerijo
Bo novo zdravilo proti covidu 19 učinkovalo? FOTO: Kai Pfaffenbach, Reuters

Evropska agencija za zdravila (EMA) je danes priporočila odobritev uporabe zdravila remdesivir za zdravljenje koronavirusne bolezni 19. Vsaj dve večji študiji v ZDA sta dokazali, da remdesivir lahko zmanjša bolnišnično zdravljenje covida-19, so utemeljili.

Formalno mora zdaj to zdravilo, ki se ga sicer uporablja proti eboli, odobriti še Evropska komisija. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP naj bi se to zgodilo naslednji teden.

Uporabo tega zdravila za nujne primere je sicer že v začetku maja odobrila Ameriška zvezna Uprava za hrano in zdravila (FDA), sledili pa sta Japonska in Južna Koreja.

Mednarodna testiranja na več kot 1000 pacientih so dokazala, da jemanje remdesivirja v primeru obolenja zaradi covida-19 zdravljenje skrajša s 15 na 11 dni. Po drugi strani pa je neka druga študija, nedavno objavljena v znanstveni reviji Lancet, odkrila, da zdravljenje bolnikov z remdesivirjem »ne prinaša pomembnejših kliničnih koristi«, še navaja AFP.

Kljub temu so v agenciji EMA ocenili, da remdesivir prinaša več koristi kot problemov. »Glede na dostopne podatke obstaja pozitivno razmerje med koristmi in nevarnostmi pri bolnikih s pljučnico, ki potrebujejo dodatni kisik, torej pri obolelih s hujšo obliko bolezni,« piše v utemeljitvi te evropske agencije, ki ima sedež v Haagu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije