REŠENA

V divjini preživela s piškoti

Po 12 dneh rešili 52-letnico in njeno psičko. Družba je z avtom nasedla v rečni strugi.
Fotografija: Tamra McBeath-Riley je ostala blizu vode zaradi psičke, ki verjetno ne bi prenesla dolge hoje.
Odpri galerijo
Tamra McBeath-Riley je ostala blizu vode zaradi psičke, ki verjetno ne bi prenesla dolge hoje.

Po dvanajstih dnevih so iz avstralske divjine rešili 52-letno Tamro McBeath-Riley. Preživela je, ker je imela pri sebi nekaj piškotov, pila je vodo iz napajališča. Še z dvema človekoma je bila, ko je njihovo vozilo nasedlo v rečni strugi. Razšli so se, da bi prej prišli do pomoči, a prav to se je izkazalo za skoraj usodno. McBeath-Rileyjevo so našli v bližini vozila, druga dva, njeno partnerico Claire Hockridge in prijatelja Phuja Trana, še pogrešajo.

Pri življenju jo je ohranilo napajališče.
Pri življenju jo je ohranilo napajališče.
Bilo je 19. novembra, ko so se odpravili iz Alice Springsa na popoldansko vožnjo. S sabo so vzeli Tamrino psičko Rayo pasme staffordshirski bulterier. Skupina je bila v divjini južno od Alice Springsa, ko je njihovo vozilo obtičalo v strugi reke Hugh. Kake tri dni so ostali pri avtu in ga poskušali nekako spraviti naprej, je 52-letnica povedala novinarjem pred bolnišnico v Alice Springsu: »A ni šlo. Čez dan je bilo zelo vroče, skrivali smo se pod avtom, v njem smo ponoči spali.« Temperature se čez dan na tistem območju dvignejo tudi nad 40 stopinj Celzija, zato so pod avtom izkopali luknjo in se v njej skrivali pred pripeko.

Čez dan se temperature dvignejo nad 40 stopinj Celzija. FOTO: Guliver/Getty Images
Čez dan se temperature dvignejo nad 40 stopinj Celzija. FOTO: Guliver/Getty Images
V tem času so porabili vse zaloge vode, pa deset pločevink ledene vodke, piškote in rezance z govedino, ki so jih imeli v vozilu. Ko so jim zaloge pošle, so se odločili, da poiščejo pomoč, pri tem pa našli vodni vir. V avtu so pustili sporočilo. Nato so pili vodo iz napajališča za živino, pred tem so jo zavreli in precedili čez majico. »Še vedno je bila precej umazana, niti najmanj ne higienična, a jih je obdržala pri življenju,« je povedala policistka Pauline Vicary.

Potem so sklenili, da se bodo ločili: Tran in Hockridgeeva sta se odločila odpešačiti proti avtocesti, opremljena s kompasom in navigacijsko napravo ter šestimi litri vode, McBeath-Rileyjeva pa je ostala blizu vode, ker se je bala, da psica ne bo prenesla dolgotrajne hoje.


Medtem je policija Severnega teritorija za trojico poslala helikopter, neki domačin je namreč opazil sledove pnevmatik; Tamro so opazili poldrugi kilometer od vozila. Odpeljali so jo v bolnišnico in jo zdravili zaradi dehidriranosti in izpostavljenosti soncu, preostala dva pa še iščejo. »Ko sem zagledala helikopter, sem mislila, da sta Claire in Phu prišla do avtoceste, potem so mi povedali, da sta pogrešana. Zelo me skrbi,« je dejala Tamra. Druga dva še iščejo, je sporočila policija in še, da je teren precej raznolik, na tistem območju je veliko peščenih sipin pa trde gline, tudi območij gostih dreves. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije