BOSANSKI FENOMEN

V Bužimu živi več kot 200 dvojčkov

Kraj v bihaški regiji šteje le okoli 20.000 duš, pa pravijo, da ima tam vsak sorodnika ali prijatelja, ki se je rodil kot dvojček.
Fotografija: Težko bi skrila, da sta dvojčka.
Odpri galerijo
Težko bi skrila, da sta dvojčka.

Mestece Bužim, ki leži na skrajnem severozahodu Bosne in Hercegovine, je na prvi pogled takšno kot vsako drugo na tem koncu. Območje je precej hribovito in gosto naseljeno, na površini okoli 130 kvadratnih kilometrov živi približno 20.000 ljudi. Zakaj torej omenjamo ta kraj v bihaški regiji?
 

Mesto dvojčkov


Zato ker po številu dvojčkov slovi kot prav posebni fenomen. V občini, ki je mimogrede najmanjša v Bosni in Hercegovini, jih živi namreč več kot 200. V štirih letih vojne, med letoma 1991 in 1995, se je tu rodilo 21 parov dvojčkov. Prebivalci Bužima pravijo, da je v njihovem kraju postala že praksa, da namesto pričakovanja deklice ali fantka vedno najprej bodočo mamico vprašajo, ali ne bo morebiti rodila dvojčkov.
Bužim je najmanjša občina v BiH.
Bužim je najmanjša občina v BiH.

Med njimi so enojajčni, dvojajčni, brata ali sestrici, a tudi bratci in sestrice. »Skoraj vsaka druga hiša ima vsaj en par,« je povedala Šefika Aldžić, ki ima tudi sama enajstletni dvojčici, Saro in Laro. Tudi v teh dneh v Bužimu pričakujejo rojstvo dvojčkov, pred dnevi pa so eno proslavljali. Statistični podatki kažejo, da gre za najmlajšo občino v Bosni in Hercegovini, v njej je povprečna starost nekaj nad 32 let, zato sicer ne preseneča, da se tu rodi največ otrok v državi na število prebivalcev.

Nekateri dvojčki, ki so že odrasli, so se odselili, a se redno vračajo v rojstno mestece, zato že resno razmišljajo, da bi v Bužimu začeli pripravljati vsakoletno srečanje in druženje dvojčkov. V načrtu imajo posebne table, ki bi jih postavili na vstopu v mesto, na katerih bi pisalo: Bužim, viteško mesto in mesto dvojčkov, je povedal domačin.
V skoraj vsakem razredu sedita dvojčka.
V skoraj vsakem razredu sedita dvojčka.

Dodal je še, da bodo kmalu ustanovili združenje dvojčkov, ki mu bo predsedoval, seveda, eden od številnih dvojčkov. Iz Bužima, mimogrede, izvira tudi rodbina hrvaškega bana ​Josipa Jelačića Bužimskega.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije