PRVIČ

Trump razkril svoje dohodke

To je storil prvič po odhodu s položaja.
Fotografija: FOTO: Mike Segar, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Mike Segar, Reuters

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je v petek prvič po odhodu s položaja razkril svoje dohodke iz vseh vrst dejavnosti, od digitalne prodaje igralnih kart do njegovega družbenega omrežja Truth Social. Trump je sicer skrivnosten glede prihodkov, ki pa jih je moral razkriti, če se želi potegovati za naslednji predsedniški mandat na čelu ZDA.

Finančno poročilo na 101 strani razkriva, da je Trump prek podjetja Trump Media & Technology Group, ki upravlja njegovo družbeno omrežje, zaslužil samo okoli 200 dolarjev. Precej več pa je zaslužil z govori, ki so mu nanesli več kot pet milijonov dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dokument daje vpogled tudi v nekatere Trumpove mednarodne posle, med drugim v nepremičninski in golf projekt v Omanu, ki ga izvaja v partnerstvu s savdskim nepremičninskim podjetjem in ki naj bi bil vreden štiri milijarde dolarjev. Trump je poročal tudi, da je več kot pet milijonov dolarjev zaslužil iz naslova licenčnin pod postavko, navedeno kot »DT Marks Oman«.

Podatke skrival pred javnostjo

Trump je sicer podatke o svojem finančnem stanju skrival pred javnostjo, saj je za razliko od svojih predhodnikov v času mandata zavrnil objavo svojih davčnih napovedi. Ker je kongres zahteval vpogled v njegove davčne napovedi, se je obrnil tudi na sodišče, da bi dosegel blokado kongresne zahteve, še poroča AFP.

Ko so ameriški zakonodajalci lani proti njegovi volji objavili njegove davčne napovedi za obdobje 2015-2020, so dokumenti pokazali, da je kljub milijonskim zaslužkov Trump plačal le malo davkov, saj je trdil, da imajo njegova podjetja velike izgube, zaradi česar je bila proti njemu sprožena tudi civilna tožba.

Newyorška generalna tožilka Letitia James nekdanjemu predsedniku, njegovemu podjetju in njegovim trem otrokom očita domnevno ponarejanje finančnih podatkov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije