NA SMRTNI POSTELJI

To so bile zadnje besede Josipa Broza Tita: njihov pomen je velika skrivnost

V javnost so prišle po skoraj 40 letih.
Fotografija: Josip Broz Tito. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Josip Broz Tito. FOTO: Reuters

Josip Broz Tito, dosmrtni predsednik SFRJ in Zveze komunistov, vrhovni poveljnik oboroženih sil bivše skupne države, vodja gibanja neuvrščenih, je umrl 4. maja 1980 v Ljubljani. Njegove zadnje besede pa so bile javnosti razkrite šele desetletja pozneje.

image_alt
Titova vozila so v Tehniškem muzeju obranili pred uničenjem (FOTO)

Te besede je razkril zdravnik Milomir Stanković, ki je bil takrat dežurni zdravnik ob Titovi postelji. Imel je nalogo zapisovati diagnoze, napovedi zdravnikov in terapije, ki jih predsednik Tito dobiva. Bil je ena zadnjih prič, ki je bila ob Titu v njegovih zadnjih dneh.

O dogodkih, ki jim je bil priča, je prvič spregovoril v knjigi Tito med življenjem in smrtjo, ki je izšla šele leta 2016. Tri leta kasneje je Stanković umrl. 

Zadnje besede Josipa Broza Tita je slišal, ker je sedel poleg njegove postelje. »Ko je videl, da je vse propadlo, so bile njegove zadnje besede: Kaj je smisel vsega tega?«

image_alt
Tako je Tito zasnubil Jovanko: nad njegovo gesto je ostala prevzeta do svojega zadnjega diha

»Ne vem, ali je bilo to povezano z njegovimi odločitvami ali z zdravniki, ki so mu obljubljali, da bo terapija delovala,« je za RTS pojasnil Stanković.

image_alt
Shod bratskih narodov v Jajcu: množično in bučno proslavljali propadlo državo (FOTO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije