JOVANKA BROZ

Tako je Tito zasnubil Jovanko: nad njegovo gesto je ostala prevzeta do svojega zadnjega diha

Ko sta se poročila, je imela 28, on pa 60 let.
Fotografija: Josip in Jovanka Broz v hotelu Slon bereta Delo, 1969. FOTO: Edi Šelhaus 
Odpri galerijo
Josip in Jovanka Broz v hotelu Slon bereta Delo, 1969. FOTO: Edi Šelhaus 

Jovanka Budisavljević je kot partizanka Mara Josipa Broza Tita prvič srečala v Drvarju. Kasneje je na Belem dvoru v Beogradu delala kot njegova negovalka in tajnica. Njuno poslovno razmerje je kmalu preraslo v nekaj več in aprila 1952 sta se na skrivaj poročila. Jovanka je bila takrat stara 28, Tito pa 60 let.

Medtem ko je Jovanko sprva motila njuna velika razlika v letih, Tita pa Jovankina neizobraženost, sta te prepreke hitro odstranila. Tito je namreč Jovanki takoj po poroki omogočil šolanje o protokolarnih srečanjih, primernem oblačenju in pouk tujih jezikov. Jovanka se je tako iz 'nevedne' ženske kmalu spremenila v elegantno in izobraženo damo, piše stil.kurir.rs.

Titov osebni zdravnik Aleksandar Matunović je prvo damo Jugoslavije v knjigi Jovanka, Titova sovladarica ​​opisal kot ambiciozno žensko, ki je želela Tita naslediti. Opisala pa naj bi mu tudi svoje občutke, potem ko jo je Tito zasnubil. »Ni treba posebej poudarjati, kako sem bil presenečena in zmedena. No, bila sem dekle iz srednjega razreda s patriarhalno vzgojo. Pri meni je razlika v letih izključevala misel na takšno zvezo. Poleg tega sem bila, ne bom neskromna, privlačnega videza in imela sem več snubcev.« 

Titove besede ob snubitvi pa so bile: »Moje življenje je bilo težko, polno stresa, osebnih izgub, najrazličnejših nesreč in čutim, da bi s teboj končno našel mir in srečo.« Do tistega trenutka je bil par v zvezi pet let, Jovanka pa je zdravniku priznala, da bo ostala nad njegovo gesto prevzeta do konca svojih dni.

Ljubezen, ki se je tragično končala s Titovo smrtjo (ali ločitvijo, nekatera neuradna poročila namreč kažejo, da sta se tik pred njegovo smrtjo uradno razšla), je na Jovanki pustila globok pečat. Po moževi smrti se je umaknila iz javnosti. Nikoli ni izrazila svojega pogleda na dogodke v nekdanji Jugoslaviji, je pa vse do smrti trdila, da je Tita ljubila iskreno in z vsem srcem.

image_alt
Titova skrivnostna oporoka: pred vsakim potovanjem je v sef položil pismo, to je naročil Jovanki

image_alt
Titova vnukinja razkrila veliko skrivnost Jovanke Broz

image_alt
Titov vnuk razkril dolgo varovano skrivnost: To je bila Titova poslednja želja (VIDEO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije