NADALJEVALA BO

To je Putinova največja sovražnica: leta se je držala ob strani, zdaj pa udarila z vsemi topovi

Dolga leta je zatrjevala, da je politična pot ne zanima, a zdaj je jasno in glasno napovedala, da bo nadaljevala možev boj proti kremeljskemu režimu.
Fotografija: Julija Navalna je v teh dneh v Bruslju. FOTO: Yves Herman Reuters
Odpri galerijo
Julija Navalna je v teh dneh v Bruslju. FOTO: Yves Herman Reuters

Medtem ko mnoge Ruse še vedno pretresa nenadna smrt Putinovega največjega kritika Alekseja Navalnega, se je v ponedeljek, tri dni po smrti moža, oglasila Julija Navalna in sporočila novico, ki bi lahko njegove podpornike nekoliko pomirila in jim vlila novega upanja. Napovedala je, da bo nadaljevala moževo misijo, da zruši Putinov režim.

»Ko je ubil Alekseja, je Putin ubil polovico mene, polovico mojega srca in polovico moje duše. Še vedno pa imam drugo polovico, in ta mi pravi, da ne smem odnehati,« je sporočila v videu na youtubu. »Nadaljeval bom delo Alekseja Navalnega.«

Politico piše, da je šlo za sporočilo, ki je bilo prežeto s strastjo, obenem pa je šlo tudi za močno politično sporočilo.

Vdova bo, kot kaže, sledila stopinjam beloruske kolegice Svetlane Tihanovske, ki je po moževem prijetju nadaljevala njegovo politično pot kot opozicijska političarka, čeprav prej ni imela nobenih političnih izkušenj. Tihanovska je postala glavna nasprotnica beloruskega diktatorja Aleksandra Lukašenka.

image_alt
V javnost pricurljal posnetek, kako so telo Navalnega na skrivaj prepeljali iz zapora

Na dan, ko je odjeknila vest o smrti Navalnega, so posneli pogovor Navalnove s Tihanovsko, ki je obiskala münchensko varnostno konferenco. Že takrat so se pojavile informacije o tem, da bi lahko sledila njenim stopinjam. Izjava Navalnove naj bi bila za mnoge vseeno veliko presenečenje, saj je dolga leta zavračala idejo o političnem udejstvovanju.

Julija Navalna je sicer ekonomistka, z Aleksejem sta se spoznala leta 1998, med počitnicami v Turčiji. Par je čez nekaj let dobil hčerko Dašo, Navalnova pa je zatem svoj čas začela posvečati zgolj družini. Redko je dajala izjave in privolila v intervjuje, a ko je, se je iz njenih izjav dalo razbrati, da si prizadeva predvsem za normalnost. Tudi ko je njen mož postal tarča Kremlja, je v intervjuju za Harper's Bazaar dejala, da je njena glavna naloga ta, da »družina kljub vsemu ostane ista«.

Uradno preiskava še poteka, Putin molči. FOTO: - Afp
Uradno preiskava še poteka, Putin molči. FOTO: - Afp

Telepatska povezanost z možem

Vseeno tisti, ki so par dobro poznali, pravijo, da Navalnovaz možem ni delila le pogleda na politiko in svet, temveč ga je tudi oblikovala. »V vseh poglavjih njegove kariere mu je vedno stala ob strani,« je za Politico dejala Anna Veduta, zaposlena v fundaciji Alekseja Navalnega. »Med njima je bila nekakšna telepatska povezanost, včasih ni bilo niti treba, da bi se pogovarjala. Njuno razmišljanje je bilo enako.«

Na shodih in zaslišanjih na sodiščih je bila vedno ob moževi strani in je pritegovala pozornost medijev s svojo pokončno držo. »Te barabe ne bodo nikoli videle naših solz,« je bil njen odgovor, ko so Navalnega leta 2013  prvič obsodili na zaporno kazen zaradi poneverbe, ki so ga njegovi podporniki obsodili kot politično motiviranega.

image_alt
Mati Navalnega obstala pred mrtvašnico, sinovega trupla še ni videla

Medtem ko je bila Julija zadržana, Aleksej ni imel zadržkov glede deljenja svoje zasebnosti. Pogosto je objavljal fotografije in posnetke iz zasebnosti. Večkrat se je javno zahvalil ženi za podporo, ki mu jo je nudila. Zadnjič ji je javno izpovedal ljubezen na valentinovo, ko je na instagramu objavil ljubeč zapis.

Leta 2020, ko je bil Navalni zastrupljen z živčnim strupom novičok, je vodila kampanjo za njegovo izpustitev iz bolnišnice v Omsku in premestitev v bolnišnico v tujino. Stoično se je soočila z mediji in preganjala zdravnike in skrivnostne može v civilu, ki naj bi jih poslal Kremelj, da bi prikrili zastrupitev. Ruskemu novinarju Juriju Dudu je v intervjuju dejala, da jo je vodil občutek, da se ne sme sprostiti in pokazati šibkosti. »Če razpadem jaz, bodo vsi razpadli.«

Naslednja žrtev?

»Pokazala je veliko poguma, kar je jasno, da bo naslednja tarča kremeljskih klevetaških kampanj,« je za Politico iz izgnanstva v Berlinu povedala Ljubov Sobol, odvetnica in dolgoletna uslužbenka Alekseja Navalnega. »Poskušali jo bodo zlomiti.«

»Zanjo je bilo vedno pomembno, da otroci ostanejo otroci, da dom ostane dom in da družina ostane družina,« je dejala zaveznica Navalnega Veduta. »Po smrti Alekseja nima izbire. Sta eno, nikoli se ne bo umaknila ali izdala njegovih idealov.«

A nekateri so skeptični in menijo, da se ji bo težko prebiti do ruskega občinstva, saj jo mnogi dojemajo kot nekoga, ki ni le zagovornik liberalnih zahodnih vrednost, ampak je figura, ki jo Zahod uporablja za strmoglavljenje Putina.

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije