BREZ TESTA

Na Hojsovo »špijoniranje« na meji se je odzvala hrvaška policija

Notranji minister pravi, da ni prekršil nobenega odloka in da je želel le preveriti, ali hrvaška policija dobro opravlja svoje delo.
Fotografija: Če razlogi Aleša Hojsa za vstop na Hrvaško brez testa držijo, se je tako le lahko prepričal, da hrvaški organi dobro delajo. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Če razlogi Aleša Hojsa za vstop na Hrvaško brez testa držijo, se je tako le lahko prepričal, da hrvaški organi dobro delajo. FOTO: Matej Družnik, Delo

»Janšev minister policije je poskušal z mamo vstopiti na Hrvaško, naši mejni policisti so ga blokirali: Želela sva plačati račune«, »Neprijetno! Slovenski minister poskušal vstopiti na Hrvaško s svojo mamo, a mu policija tega ni dovolila«, »Slovenskemu ministru in njegovi mami policisti niso dovolili vstopiti v Hrvaško« so se v hrvaških medijih vrstili naslovi, ko se je razkrilo, da je hrvaška policija na meji zavrnila vstop notranjemu ministru Alešu Hojsu, ki se je tja pripeljal z mamo, ker nista izpolnjevala pogojev, ki jih je v epidemiji za vstop tujcem določila Hrvaška.

image_alt
Hojs in njegova mama nista imela testa, zato sta se na hrvaški meji obrnila


Hrvaški mediji povzemajo, da sta Hojs in mama, ki ima na Hrvaškem nepremičnino, želela tja, da bi poravnala račune. Ker nista imela opravljenega testa na novi koronavirus, ki je pogoj za vstop na Hrvaško, so jima dali na izbiro vstop s testiranjem in karanteno ali pa se vrneta. Odločila sta se za zadnje.

Hojs je dodal, da je želel med drugim preveriti tudi, kako dosledno Hrvaška preverja razloge za prestop meje, ter da ni kršil nobenih pravil prehajanja regijskih meja in občin, saj je v Kopru pred kratkim kupil zemljišče. Pri tem ni pokazal svojega diplomatskega potnega lista.

Iz hrvaške policije so za portal Index sporočili le, »da istrska policijska uprava v ponedeljek, 8. februarja, letos ni imela napovedanega prihoda nobenega ministra Republike Slovenije na mejni prehod«.


Hojs: S Hrvaško imamo resen problem


Hrvaški HRT je spomnil, da je Hojs konec januarja sporočil, da ima Slovenija s Hrvaško »resen problem« zaradi izjem pri režimu vstopa in izstopa iz države, saj Slovenija omogoča, da se pri vstopu iz Hrvaške lahko vrneš po 12 urah brez PCR-testa, a to ne velja tudi na hrvaški strani ter da ni vzajemne rešitve. Hojs je po pisanju HRT takrat dodal, da se Slovenija zavzema za rešitev, da se iz Slovenije v Hrvaško lahko vstopi za 12 ur brez negativnega testa PCR, kar pa trenutno ne velja, saj potnik potrebuje negativen test ali karanteno.


Pojasnilo slovenske policije o ponedeljkovem dogodku na meji


Na slovenski policiji zatrjujejo, da Hojs v ničemer ni kršil veljavnih odlokov in da je občinske ter regijske meje prečkal z vsemi potrebnimi dokumenti. Več pa v prispevku »Nove podrobnosti: Hojs se je odpovedal varovanju«

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije