PROTI NASILJU

Srbski parlament ustanovil odbor za preiskavo majskih strelskih napadov

Vse od majskih strelskih napadov medtem v Beogradu tedensko potekajo množični protesti proti nasilju, ki so se razširili tudi v druga srbska mesta.
Fotografija: Odbor bo preiskal tudi primer 13-letnika, ko je v tragediji umrlo devet šolarjev in varnostnik. FOTO: Armin Durgut/pixsell Pixsell
Odpri galerijo
Odbor bo preiskal tudi primer 13-letnika, ko je v tragediji umrlo devet šolarjev in varnostnik. FOTO: Armin Durgut/pixsell Pixsell

Srbski parlament je danes ustanovil odbor, ki bo preiskal okoliščine majskih strelskih napadov v državi. Medtem so danes na višjem tožilstvu v Beogradu v okviru preiskave proti njegovemu očetu zaslišali 13-letnega strelca, ki je na osnovni šoli Vladislav Ribnikar maja ubil devet učencev in varnostnika.

Za predsednico preiskovalnega odbora so izbrali vodjo poslanske skupine Združeni Mariniko Tepić. Odbor bo med drugim preiskal, kako je 20-letni mladenič iz vasi Dubona pridobil avtomatsko puško, s katero je v več vaseh okoli Mladenovca ubil osem in ranil 12 ljudi. Strelec je zločin priznal.

Primer 13-letnika

Odbor bo preiskal tudi primer 13-letnika, ki je nekaj dni pred napadom v okolici Mladenovca na beograjski osnovni šoli ubil devet učencev in varnostnika ter ranil še pet učencev in učiteljico.

Med drugim bodo preiskovali, zakaj je z očetom redno obiskoval strelišče. Njegov oče je namreč trenutno v priporu, grozi pa mu do 12 let zapora. Sumijo ga, da je sina uril za ravnanje s strelnim orožjem, prav tako pa je osumljen nevarnega skladiščenja orožja in streliva.

13-letnika so danes v okviru preiskave proti njegovemu očetu zaslišali na višjem tožilstvu v Beogradu. Mladoletni strelec je izjavo kot priča podal prek video povezave iz psihiatrične bolnišnice, kamor so ga odpeljali po aretaciji. Zaradi svoje mladosti ni kazensko odgovoren.

Pod preiskavo je tudi njegova mati, ki jo bremenijo malomarnega ravnanja z otrokom in zanemarjanja pri vzgoji.

Vse od majskih strelskih napadov medtem v Beogradu tedensko potekajo množični protesti proti nasilju, ki so se razširili tudi v druga srbska mesta. Na njih ljudje v luči napadov izražajo nezadovoljstvo z ukrepanjem oblasti. Od začetka tega meseca se jih sicer udeležuje manj ljudi, vendar še naprej potekajo vsak teden.

Preberite še:

image_alt
Svetovni strokovnjak analiziral Kostovo obnašanje: Povejte mi, je to naključje?

image_alt
Pet dejstev o 14-letnem morilcu Kosti, ki so šokirale tudi zdravnike: pri vseh grozljivih dejanjih najbolj bode v oči prav to

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije