MASAKER V BEOGRADU

Pet dejstev o 14-letnem morilcu Kosti, ki so šokirale tudi zdravnike: pri vseh grozljivih dejanjih najbolj bode v oči prav to

Zdravniki, ki so imeli ali imajo stik z dečkom, so vedno bolj šokirani nad njegovim vsakodnevnim obnašanjem.
Fotografija: Danes 14-letni Kosta še zmeraj polni naslovnice srbskih medijev. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Danes 14-letni Kosta še zmeraj polni naslovnice srbskih medijev. FOTO: Twitter

Na kliniki za nevropsihiatrijo za otroke in mladino, kjer je zaprt najmlajši množični morilec na svetu, danes 14-letni Kosta K., so v minulih dveh mesecih opravili različne psihološke preiskave, s katerimi so poskušali prodreti v zavest dečka, da bi med drugim poskušali razumeti, kaj ga je motiviralo za ta grozljivi zločin, pa tudi, ali je kazal znake, ki bi jih morali opaziti ljudje iz njegovega najbližjega okolja.

Kot poroča srbski Blic, so iz dobro obveščenih virov izvedeli, da so zdravniki, ki so imeli ali imajo stik z dečkom, vedno bolj šokirani nad njegovim vsakodnevnim obnašanjem. In tukaj je pet stvari, ki zdravnike najbolj begajo.

Kosta ne kaže obžalovanja

Deček po navedbah zdravnikov na kliniki za otroško in mladostniško nevropsihiatrijo ne kaže znakov obžalovanja za storjeni zločin, čeprav je vzel življenje svojim sošolcem in pazniku Draganu, s katerim je bil v dobrih odnosih. Med preiskavo so namreč ugotovili, da sta si izmenjevala SMS-sporočila.

Po teoriji Sigmunda Freuda je superego tista etična komponenta osebnosti, ki osebi daje moralne standarde, na podlagi katerih se vede. Superego se razvije predvsem v prvih petih letih otrokovega življenja kot reakcija na kaznovanje ali odobravanje staršev. Pri tem otrok vsrka moralna merila svojih staršev, tradicijo družine in družbe, v kateri odrašča, v njem pa se oblikuje superego, ki obvladuje agresijo in druge družbeno nezaželene impulze.

Ko ima otrok pravilno razvit superego, čuti krivdo ali tesnobo, ko krši etične standarde, ki jih postavlja njegov superego, in se mora odkupiti za svoje napake. Kosta nič od tega nima.

Za starše mu je vseeno

Kosta že od začetka ni želel stika s svojimi starši, temveč je le spraševal po njih v kontekstu, ali ga bodo »spravili ven«. Vir Blica, ki je dobro seznanjen s primerom, je poudaril, da pri vseh dejanjih morilca najbolj bode v oči prav to, da mu je mar le zase. »Ne kaže empatije ter skrbi do staršev in družine, razen če je to neposredno povezano z njegovo koristjo. Na primer, ko vpraša, kdaj bo njegova družina kaj naredila (glede njegove izpustitve). Očitno ni načrtoval takšnega razpleta, da bo v ustanovi, ampak da bo takoj izpuščen (ker je bil v času umorov star manj kot 14 let in po srbskih zakonih ne more biti kazensko odgovoren za storjeno kaznivo dejanje).«

Neznanka ostaja njegov odnos z mlajšo sestro, s katero sta si delila sobo in skupaj preživljala večino časa.

Zahteva izpustitev

Vir, ki ga navaja Blic, je ob opisovanju dečkovega stanja le nekaj dni po masakru zatrdil, da Kosta razmišlja in se obnaša, kot da je samo vprašanje časa, kdaj bo odpuščen s klinike in prost. Prepričan naj bi bil, da bi se to moralo zgoditi že v prvih dneh. Med preiskavo je bilo namreč ugotovljeno, da je podrobno raziskal, ali in kako je to mogoče storiti glede na to, da v času grozovitega zločina še ni bil star 14 let.

Ker pa možnosti za izpustitev skorajda ni, fant vsak dan zahteva, da ga izpustijo, saj trdi, da »ni več razloga za bivanje v bolnišnici«.

image_alt
Neverjetno, kaj je od zaposlenih v bolnišnici zahteval 13-letni morilec Kosta

Trdi, da je »popolnoma normalen«

Kosta vsak dan postavlja vprašanje, ali ga bodo danes izpustili. In ko čas teče, stvari pa se ne spremenijo, pravi, da ne razume, zakaj je v ustanovi, če je z njim »vse v redu«, in zakaj je zaprt, »če je popolnoma normalen«.

V zadnjem času naj bi deček začel kazati vrsto vedenjskih sprememb. Poležavanje in sprostitev je nadomestil s hojo po prostoru in delu zavoda, kjer je nameščen. Kot je razkril vir, se je začel burno odzivati ​​na majhne, ​​skoraj nepomembne stvari brez razloga. »Vse pogosteje kaže nervozo z besedami in gibi, vprašanji in zahtevami. A vedno se vse vrti okoli njega in vsa vprašanja, ki jih postavlja, so povezana izključno z njim in njegovim udobjem. Ne zanimajo ga ljudje iz zunanjega sveta! Njegova živčnost ni povezana z obžalovanjem zaradi množičnega umora. Zanima ga samo on sam,« je dejal vir.

A čeprav zagotavlja, da je z njim »vse v redu«, so zdravniki prepričani, da obstaja nevarnost ponovitve enakega, podobnega ali še bolj brutalnega dejanja.

 

Verjame, da je priljubljen

Zdravnike, ki so vsakodnevno v stiku z dečkom morilcem, je še posebno šokiralo, da ga je že od prvega dne, ko je prišel na kliniko, zanimal odziv javnosti na njegov grozljivi zločin. Pričakovanja Koste naj bi šla celo tako daleč, da pričakuje, da se bodo ljudje zbirali pod njegovim oknom in skandirali njegovo ime.

V zadnjih dneh naj bi se sicer pojavile spremembe v njegovem vedenju, med drugim tudi zato, ker spoznava, da ni postal nikakršen junak ali rešitelj, kot je verjel, da bo.

image_alt
Kostov oče si ni več podoben! Za zapahi je shujšal in ne spregovori besede

image_alt
Mati dečka morilca iz Beograda naredila osupljivo potezo: To lahko pomeni samo eno

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije