S srečelovom do Picassa

Mojstrovina je vredna milijon evrov. Dobrodelni projekt za čisto vodo.
Fotografija:
Odpri galerijo

Pričakovali so, da bodo zbrali 20 milijonov evrov, a se je v mošnjičku nabrala četrtina tega – vendar so lahko glede na razmere zaradi pandemije nadvse ponosni na dosežek, pojasnjujejo pri francoski organizaciji Aider les Autres, ki zbira sredstva za različne dobrodelne cilje. Tokrat za čisto vodo v šolah in vaseh na Madagaskarju, v Maroku in Kamerunu.

Srečelov so pripravili pri dražbeni hiši Christie's v Parizu.
Srečelov so pripravili pri dražbeni hiši Christie's v Parizu.
Za srečko je bilo treba odšteti sto evrov, prodali pa so 51.000 lističev, največ so jih kupili Francozi, Američani in Švicarji, dobrodelni žreb pa je v Parizu izpeljala dražbena hiša Christie's. Mnogi so se igri pridružili skeptični, češ, za pičlega stotaka si je vendarle nemogoče priigrati izvirno delo velikega Španca Pabla Picassa, toda Claudia Borgogno, ki je srečko prejela kot darilo, se je že prepričala, da je šlo povsem zares. Zdaj je ponosna lastnica oljne mojstrovine Tihožitje iz leta 1921, ki jo je lastnoročno podpisal in tudi z datumom ožigosal sam avtor.

Gre za geometrično kompozicijo časopisa in kozarca absinta, njene dimenzije pa so 23 krat 46 centimetrov, še poročajo tuje agencije, njen prejšnji lastnik je bil milijarder in zbiratelj David Nahmad. Kot velevajo pravila srečelova, bo sam prejel 900.000, sto tisočakov pa je namenil dobrodelnosti, preostali dobri štirje milijoni od prodaje srečk pa bodo romali prizadevanju za čisto vodo.


Mnogim se zdi srečelov, v katerem ima glavno vlogo milijonska umetnina, med pandemijo absurdna, a organizatorji poudarjajo, da je bil tudi sam Picasso dobrodelnež, ki bi zanesljivo podprl projekt, povrhu pa so pozivi k čisti vodi med pandemijo, med katero smo ničkolikokrat poslušali o pomenu umivanja rok, nujni. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije