ODLOČITEV VELJA TAKOJ

Rusi razglasili 'neonacistični' bataljon Azov za teroristično skupino

Odločitev ruskim oblastem omogoča, da pripadnikom bataljona izrečejo dolge zaporne kazni.
Fotografija: Odločitev ruskim oblastem omogoča, da pripadnikom bataljona izrečejo dolge zaporne kazni. FOTO: Maxim Shemetov, Reuters
Odpri galerijo
Odločitev ruskim oblastem omogoča, da pripadnikom bataljona izrečejo dolge zaporne kazni. FOTO: Maxim Shemetov, Reuters

Rusko vrhovno sodišče je nekdanji ukrajinski prostovoljni bataljon Azov, ki je bil kasneje vključen v redno ukrajinsko vojsko, označilo za teroristično skupino in prepovedalo njegovo delovanje v Rusiji. Odločitev ruskim oblastem omogoča, da pripadnikom bataljona izrečejo dolge zaporne kazni.

Sodišče je odločilo, da »ukrajinsko paravojaško enoto Azov prizna kot teroristično organizacijo in prepove njeno delovanje na ozemlju Ruske federacije,« je dejal sodnik. Odločitev začne veljati takoj.

Preberite še: 

image_alt
Svet si lahko oddahne: Putin je o jedrskem orožju sporočil tole

Proti nekaterim pripadnikom azovskega bataljona naj bi v Rusiji že sprožili kazenske postopke zaradi obtožb, povezanih z ekstremizmom, vojaškim najemništvom in podobnim. Pripadnike bataljona lahko zdaj v Rusiji kazensko preganjajo kot storilce, sostorilce in organizatorje teroristične organizacije, za kar je predvidena kazen 10 do 20 let zapora.

Sočasno odločitev sodišča razbremenjuje odgovornosti tiste, ki so pred prijetjem in začetkom preiskave prostovoljno prenehali sodelovati v tej organizaciji.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas