POGODBA O NEŠIRJENJU JEDRSKEGA OROŽJA

Svet si lahko oddahne: Putin je o jedrskem orožju sporočil tole

Generalni sekretar ZN je Antonio Guterres ob tem omenil vojno v Ukrajini, pa tudi napetosti na Korejskem polotoku in Bližnjem vzhodu.
Fotografija: Vladimir Putin. FOTO: Sputnik Via Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin. FOTO: Sputnik Via Reuters

V jedrski vojni ne more biti zmagovalcev in je ne smemo nikoli sprožiti, je v sporočilu ob začetku 10. pregledne konference Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT) zapisal ruski predsednik Vladimir Putin. Zatrdil je, da Rusija ne bo tista, ki bo začela jedrsko vojno. Začetek konference so sicer danes zaznamovale kritike na račun Moskve. Uvodni nastopi večine govornikov na konferenci NPT danes so kritizirali grožnje Rusije z uporabo jedrskega orožja v primeru posredovanja Nata v Ukrajini.

ZDA, Velika Britanija in Francija so obenem v skupni izjavi obnovile zavezo, da bodo preprečile nadaljnje širjenje jedrskega orožja, k čemur so se januarja zavezale skupaj s Kitajsko in Rusijo. Vse tri države so obenem pozvale Rusijo, naj spoštuje mednarodne zaveze iz NPT in naj preneha z neodgovorno in nevarno jedrsko retoriko in ravnanjem.

Le en nesporazum smo oddaljeni od jedrskega uničenja

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je opozoril, da lahko že en sam nesporazum sproži jedrsko uničenje. Po njegovih besedah se svet sooča z »jedrsko nevarnostjo, kakršne ni bilo od vrhunca hladne vojne. Danes je človeštvo le en nesporazum, en napačen izračun oddaljeno od jedrskega uničenja.« Ob tem je omenil vojno v Ukrajini, pa tudi napetosti na Korejskem polotoku in Bližnjem vzhodu ter izrazil bojazen, da bi se krize »z jedrskim podtonom« lahko zaostrile.

»Doslej smo imeli izjemno srečo. Vendar sreča ni strategija. Prav tako ni zaščita pred geopolitičnimi napetostmi, ki bi prerasle v jedrski spopad,« je dodal generalni sekretar ZN in pozval države, naj »usmerijo človeštvo na novo pot v svet brez jedrskega orožja«. Kot je dejal, je njegova odprava edino zagotovilo, da to ne bo nikoli uporabljeno.

Generalni sekretar ZN je posvaril pred jedrskim uničenjem. FOTO: Digital Vision, Getty Images
Generalni sekretar ZN je posvaril pred jedrskim uničenjem. FOTO: Digital Vision, Getty Images

Guterres je tudi napovedal, da bo ob obletnici atomske bombe, odvržene na Hirošimo, 6. avgusta obiskal to japonsko mesto.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije