BOJ Z EPIDEMIJO

Presenetljive nove ugotovitve o Pfizerjevem cepivu

Potrdili so 100-odstotno učinkovitost cepiva pri mladostnikih, starih od 12 do 15 let.
Fotografija: Pfizerjevo cepivo je zelo učinkovito pri mladostnikih. FOTO: Brendan Mcdermid, Reuters
Odpri galerijo
Pfizerjevo cepivo je zelo učinkovito pri mladostnikih. FOTO: Brendan Mcdermid, Reuters

Posodobljene ugotovitve tretje faze preizkušanja cepiva Pfizerja in Biontecha proti covidu 19 so potrdile varnost in 100-odstotno učinkovitost cepiva pri mladostnikih, starih od 12 do 15 let, sta sporočili družbi Pfizer in Biontech.

Posodobljeni podatki so pokazali, da je bila serija dveh 30-mikrogramskih odmerkov njunega cepiva pri mladih 100-odstotno učinkovita od sedem dni do več kot štiri mesece po cepljenju z drugim odmerkom.

image_alt
Nemški zdravstveni minister: Do konca zime boste preboleli, cepljeni ali mrtvi

Podatki o neželenih stranskih učinkih so na splošno skladni z drugimi kliničnimi podatki o varnosti cepiva. Pri posameznikih, ki so bili po drugem odmerku spremljani vsaj šest mesecev, ni bilo opaženih resnih težav pri varnosti cepiva, sta sporočili družbi Pfizer in Biontech.

Družbi sta opozorili, da bodo podatki podprli načrtovano predložitev za popolno regulativno odobritev cepiva za to starostno skupino v ZDA in drugod po svetu.

image_alt
Presenečeni boste: nova velika študija pokazala, kako dolgo ščitijo cepiva pred okužbo

Cepivo je trenutno v ZDA na voljo posameznikom, starim od 12 do 15 let, na podlagi dovoljenja za nujno uporabo, ki ga je pristojna ameriška agencija izdala maja letos. Družbi nameravata te podatke predložiti tudi za pridobitev regulativnih dovoljenj za to starostno skupino v drugih državah.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije