KONČANA JULIJA

Poglejte največjo zgradbo, zgrajeno s 3D-tiskalnikom (FOTO)

V Heidelbergu gradijo 55 metrov dolgo in 11 metrov široko stavbo. Predvidoma bo končana julija, v njej pa bo informacijski center.
Fotografija: Heidelberški informacijski center je za zdaj največja 3D-stavba v Evropi.
Odpri galerijo
Heidelberški informacijski center je za zdaj največja 3D-stavba v Evropi.

Kar je bilo pred kratkim še stvar znanstvene fantastike, je danes že vsakdanja resničnost. Tiskanje zgradb s 3D-tiskalniki že poteka na različnih koncih sveta, največjo stavbo v Evropi, zgrajeno na tak način, pa gradijo v južnonemškem mestu Heidelberg.

Stavba je dolga 55, široka 11 in visoka 9 metrov, dokončana pa bo julija letos. Ko bo zgrajena, bo v njej domoval informacijski center.

Takšno zgradbo bi sicer gradilo na ducate delavcev, pri tem projektu pa glavno delo opravi orjaški robot. Ta tiska beton plast za plastjo, po izračunih pa naj bi za dokončanje potreboval zgolj 140 delovnih ur. Poleg stroja sta na gradbišču dva delavca. »Gre za zelo inovativen projekt. V prihodnje bo verjetno na gradbiščih le po en človek, ki bo zagotavljal, da se vse odvija tako, kot se mora,« navaja razvojni inženir in avtor naprave Hans-Joerg Kraus. V podjetju Kraus Gruppe pravijo, da je beton, s katerim gradijo, 100-odstotno iz recikliranih materialov in da so na tak način zmanjšali izpust CO2 v okolje za 55 odstotkov v primerjavi z gradbinci po svetu, ki večinoma uporabljajo najbolj priljubljeni cement OPC. Ko bo zgradba postavljena, se je bo lotil še en robot, ki bo pobarval stene. Pleskarskega robota je razvilo podjetje Deutsche Amphibolin-Werke.

Zgradba v Heidelbergu ni posebna le zaradi načina gradnje, temveč tudi po zaslugi nenavadne arhitekture. Njena zunanjost spominja na zaveso, stavba pa ima tudi edinstvene 18-stopinjske napušče, kar je, pravijo v podjetju, nemogoče doseči z običajnim načinom gradnje. Napušč je element zgradbe, ki štrli čez stene in dodatno ščiti pred dežjem in soncem, da je notranjost stavbe varna in suha. V podjetju poudarjajo, da bodo 3D-tiskalniki omogočili popolnoma nove oblike zgradb. 

Takole je megalomanski projekt videti iz ptičje perspektive.
Takole je megalomanski projekt videti iz ptičje perspektive.

Obeta se nam gradnja skoraj brez delavcev. FOTOgrafije: Maximilian Schwarz Reuters
Obeta se nam gradnja skoraj brez delavcev. FOTOgrafije: Maximilian Schwarz Reuters

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije