VELIKA ŠTUDIJA

Po covidu večje tveganje, da boste zboleli za to presnovno boleznijo

Nova študija razkriva nove skrb vzbujajoče podatke.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Towfiqu Ahamed, Getty Images
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Towfiqu Ahamed, Getty Images

Pri ljudeh, ki so v zadnjem letu zboleli za covidom 19, je 40 odstotkov večje tveganje, da zbolijo za diabetesom, pravi najnovejša ameriška študija, ki je bila predstavljena v priznani znanstveni reviji The Lancet. Večina novoodkritih diagnoz je bila sladkorna bolezen tipa 2.

Morda se ne sliši mnogo, a med pandemijo je zaradi covida 19 za diabetesom zbolelo od enega odstotka do štiri odstotke več ljudi, kar pomeni več milijonov novih sladkornih bolnikov samo v ZDA, je navedeno v reviji. 

Gre za nove skrb vzbujajoče številke na področju javnega zdravja, ki jih lahko pripišemo zapletom po okužbi s covidom. Pred tem so študije že dokazale povezavo med covidom in številnimi drugimi boleznimi po prebolelem covidu, kot so težave s srcem, ledvične težave, nevrološke težave, pretirano izpadanje las in prehitro krčenje in staranje možganov (v enem letu za deset let).

image_alt
To pravi nova študija o nevroloških tveganjih po cepljenju proti covidu 19

V študiji so pregledali 181.000 podatkov ljudi, ki so v zadnjem letu zboleli za covidom, in jih primerjali z več kot osmimi milijoni ljudi, ki covida niso imeli. Kot poudarjajo avtorji študije, so diabetes tip 2 odkrili predvsem pri ljudeh, ki niso bili hospitalizirani, in pri tistih, ki niso imeli nikakršnih dejavnikov tveganja za to presnovno bolezen, za katero je treba redno jemati zdravila.

image_alt
Nič kaj dobre novice za prebolevnike, covid lahko povzroči številne težave

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije