STAVKA

Pariz se utaplja v smeteh

Stavka pariških smetarjev traja že več kot dva tedna. Komunalci nasprotujejo napovedani pokojninski reformi.
Fotografija: FOTO: Krajinski Park Pivška Presihajoča Jezera
Odpri galerijo
FOTO: Krajinski Park Pivška Presihajoča Jezera

Smeti. Kupi smeti, ki rastejo iz dneva v dan. In še vsakdanji protesti proti napovedani pokojninski reformi, s katero bi predsednik republike Emmanuel Macron rad dvignil starostno mejo za upokojitev. To je pariška realnost. Smetarji v francoski prestolnici stavkajo že več kot dva tedna, smeti pa se kopičijo.

Raje imam chanel kot smrad, je novinarjem tiskovne agencije AP povedal 62-letni Vincent Salazar, ki živi v prestižni soseski na levem bregu Sene s pogledom na Luksemburške vrtove. Videl sem podgane, je dodal Salazar, ki pa podpira stavko smetarjev. Jaz imam še srečo, ker živim tukaj, a sem dvestoodstotno za smetarji. Ti fantje morajo to vohati ves dan. Upravičeni so do zgodnje upokojitve, je dejal. Z njim se strinja večina Francozov, ki po javnomnenjskih raziskavah nasprotujejo predlagani pokojninski reformi, s katero bi se starostna meja za upokojitev dvignila za dve leti, kar bi za večino zaposlenih pomenilo z 62 na 64 let, za smetarje pa s 57 na 59 let.

Ker mestne oblasti pod vodstvom socialistične županje Anne Hidalgo, ki nasprotuje reformi, niso hotele ukrepati, je policijska prefektura ukazala odpreti smetarske garaže in na ulice poslala 674 komunalnih delavcev iz zasebnega sektorja in 206 smetarskih tovornjakov. A to še zdaleč ni dovolj, poleg tega pa morajo odpadke odvažati na deponijo zunaj Pariza, saj so mestne sežigalnice zaprte.

Po mestu tako ostaja na tisoče ton smeti, ki so odlična tarča izgrednikov. V spopadih s policijo, ki so se razvneli med sicer mirnimi, a glasnimi protesti, je bilo aretiranih že več sto ljudi, najbolj razgreti nasprotniki reform pa so med nočnimi pohodi zažigali vreče s smetmi in kontejnerje. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije