SRBIJA

Nove podrobnosti pokola 13-letnika: Rekel je, da mi bo v sredo dal rojstnodnevno darilo. Takrat je streljal

Učenec beograjske OŠ Vladislav Ribnikar povedal, kaj se je dogajalo tistega tragičnega dne.
Fotografija: FOTO: A.m./ata Images /pixsell A. M./ataimages
Odpri galerijo
FOTO: A.m./ata Images /pixsell A. M./ataimages

Učenec beograjske OŠ Vladislav Ribnikar, kjer se je minulo sredo zgodil strelski pohod učenca Koste Kecmanovića, pravi, da je bil eden redkih prijateljev 13-letnika, ki je v srbski šoli ubil devet ljudi. Učenec je bil prisoten na rojstnodnevni zabavi 1. maja, ko je Kosta slavljencu rekel, da mu bo v sredo v šolo prinesel darilo. To je bil tudi dan, ko je naredil masaker. 

Učenec je povedal, kako je bilo na dan napada

»Bilo je konec prve ure, okoli 8.35. Slišali smo strele, a smo najprej mislili, da so se prevrnile mize, saj je bilo močnejše od petard. Vse se je zgodilo hitro. Kaj se dogaja, smo se zavedali šele, ko je vstopil eden od naših učiteljev v učilnico in kričal: »Streljajo, beži, beži!!! Rešila nas je učiteljica.«

image_alt
Učiteljica Marija, ki jo je ustrelil učenec, ponavlja samo te besede, pravijo zdravniki

image_alt
Od kod otroku orožje? Srbi so peti najbolj oboroženi narod na svetu, kako je v Sloveniji?

image_alt
Zaledenela vam bo kri: to so besede sedmošolca po pokolu (VIDEO)

»Ko sem odhajal, sem pogledal skozi okno in na dvorišču zagledal Kosto. Takrat se nisem zavedal, da je morilec, to sem izvedel pozneje,« je za Blic povedal učenec«.

O ustrahovanju

Pravi, da sta bila dolgo prijatelja. »Prijatelja sva že dolgo. Videvala sva se tudi zunaj šole. Ure in ure sva preživljala ob igranju videoiger, predvsem Fortnite, a tudi nogomet sva igrala v Tašmajdanskem parku,« je povedal.

Pravi, da je bil Kosta »miren, vljuden in nekoliko introvertiran«.

»Je fant, ki svoje stvari drži zase. Tudi ko ga pripraviš, da igra nogomet, se drži stran. Ima zelo malo prijateljev in drugi ga ustrahujejo. Pravijo mu piflar, ker je odličen učenec in je prejemal najvišje ocene,« pojasnjuje učenec.

Zanikal je zgodbo, da naj bi bila razlog za poboj slaba ocena v šoli. »Nikoli ne dobi slabih ocen. Nekoč pa smo bili v parku in so ga drugi obkrožili in vzklikali piflar, nesrečnik. Dali so mu tudi druge vzdevke. Kolikor vem, ga nikoli niso tepli,« pravi.

Dodaja, da je Kosta pred kratkim prosil za zamenjavo razreda, da bi se izognil ustrahovanju, vendar so se incidenti nadaljevali. »Na strelišče ga je peljal oče,« pravi.

Učenec še navaja, da je Kosta dva dni pred pobojem streljal na prijatelja, ki je pred dnevi praznoval, a mu Kosta ni prinesel darila. »Pozneje mu je rekel, da bo darilo dobil v sredo v šoli,« se spominja. Temu fantu, pravi učenec, se je uspelo rešiti tako, da je skočil čez okno. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije