B.1.1.592

Ni konca: odkrili novo različico koronavirusa, ki se zelo hitro širi

Šest držav se je znašlo na rdečem seznamu.
Fotografija: FOTO: Altoclassic Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Altoclassic Getty Images/istockphoto

Znanstveniki v Južni Afriki so v četrtek sporočili, da so odkrili novo različico novega koronavirusa, ki se zaradi nenavadno velikega števila mutacij zelo hitro širi. Zaradi nove različice Velika Britanija danes uvaja omejitve za potnike iz šestih afriških držav. Za podoben ukrep se je odločil tudi Izrael.

Južnoafriški inštitut za nalezljive bolezni NICD je v četrtek sporočil, da so v Južni Afriki odkrili prvih 22 primerov okužbe z novo različico virusa B.1.1.529. Kot opozarjajo znanstveniki, bi lahko nova različica zaradi mutacij zaobšla imunost, pridobljeno s cepljenjem oziroma po prebolelem covidu.

image_alt
V Sloveniji bi lahko kmalu začeli cepiti otroke, stare od pet do enajst let

Različico so potrdili tudi v Bocvani in Hongkongu pri potnikih, ki so pripotovali iz Južne Afrike, in ima »izjemno veliko število mutacij, vidimo pa, da se lahko zelo hitro širi,« je v četrtek v Johannesburgu opozoril virolog Tulio de Oliveira. Njegova ekipa iz raziskovalnega inštituta KRISP, ki ga podpira Univerza Kwazulu-Natal, je lani odkrila zelo nalezljivo različico beta.

Odpovedali lete iz nekaj afriških držav

Velika Britanija zaradi nove različice danes popoldne prekinja lete iz Južne Afrike, Namibije, Lesota, Bocvane, Esvatinija in Zimbabveja, vseh šest držav pa bo dodanih na rdeči seznam, je v četrtek zvečer sporočil zdravstveni minister Sajid Javid. Po njegovem obstajajo znaki, da je ta različica še bolj nalezljiva kot delta in da so razpoložljiva cepiva manj učinkovita, je opozoril.

image_alt
Minister Poklukar namignil, kaj bo z božičnimi praznovanji (VIDEO)

V Izrael pa zaradi nove koronavirusne različice ne morejo več potovati tujci iz Južne Afrike, Lesota, Bocvane, Zimbabveja, Mozambika, Namibije in Esvatinija, so sporočili iz urada premierja Naftalija Beneta. Izraelci, ki se od tam vračajo, pa morajo biti v 14 dni v karanten

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije