ŽELVICA

Najstarejši ljubljenček jih ima 121

Želvica Tommy je kljub starosti odličnega zdravja. Leta 1909 jo je kupila babica zdajšnje lastnice.
Fotografija: Tommy je družinski član. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Tommy je družinski član. FOTO: Guliver/getty Images

Pred dnevi so pri družini Floris v angleškem Surreyju praznovali dogodek, ki ga ni še nobena družina na svetu – njihov domači ljubljenček, želva Tommy, je namreč dopolnila 121 let. Slednja je samička vrste grška kornjača, ki ne zraste več kot 18 centimetrov v dolžino. Te vrste so med najbolj priljubljenimi za hišne ljubljenčke, običajno pa dosežejo starost dobrih 50 let.
Sheila napoveduje, da bo želva živela še okrog 50 let.
Sheila napoveduje, da bo želva živela še okrog 50 let.

Tommy se je izvalila davnega leta 1899, ko je Otočanom še vladala kraljica Viktorija, in preživela šest vladarjev. Ko je štela 11 let, jo je kupila babica trenutne lastnice Margaret Cloonan, ki je sprva mislila, da je kupila samčka, ko mu je že nadela primerno ime, pa se je izkazalo, da je Tommy samička, saj je izlegla jajca.

Kljub temu se je Cloonanova odločila, da bo želvica še naprej Tommy. Sheila Floris, ki je želvo podedovala po babičini smrti, pravi, da je v vsem tem času ni niti enkrat peljala k veterinarju, in menda je Tommy kljub letom odličnega zdravja. »Z njo sem odraščala, saj smo živeli skupaj z babico in moram reči, da je želva odličen ljubljenček, čeprav mnogi menijo, da so dolgočasne. Naša je bila kar hitra, podila se je po vrtu in zelo rada sem jo opazovala pri teh njenih vragolijah,« se spominja 62-letnica, ki napoveduje, da bo njena ljubljenka živela še kakšnih 50 let.


Tako dolgo življenje svoje želve Sheila pripisuje temu, da so jo vedno obravnavali kot družinskega člana. »Pase se po vrtu, prosto se giblje in vsi jo imamo neizmerno radi,« pravi Britanka in dodaja, da Tommy vsako leto kar šest mesecev hibernira, presenetljivo pa se prav vsakič iz zimskega spanca prebudi natanko 1. aprila, na rojstni dan Sheiline pokojne mame. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije