Ledenik bo ogrozil celo Benetke

Thwaites na Antarktiki se topi z veliko hitrostjo. Nekatere države bi lahko izginile.
Fotografija: Ledenik Thwaites FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
Ledenik Thwaites FOTO: REUTERS

Pod enim najbolj nevarnih in hkrati največjih ledenikov na Antarktiki so odkrili toplo vodo, zaradi katere se je začel Thwaites oziroma ledenik sodnega dne, kot mu tudi pravijo, taliti, in to od spodaj. Gre za proces, ki bi lahko povzročil dvig gladine morja za do tri metre, sporočajo ameriški in britanski raziskovalci.
...
...

Raziskava je stala več deset milijonov dolarjev, financirali sta jo ZDA in Velika Britanija. Znanstveniki so zvrtali skozi ledenik 600 metrov globoko, da bi tam, kjer se dotika vode, izmerili temperaturo morja; gre za lokacijo na našem planetu, do katere je najteže priti, pravijo. Merjenje je pokazalo, da je temperatura na tej točki malo več kot 0 stopinj Celzija, kar je za dve stopinji več od povprečne temperature morja na tistem območju. »To je izjemno slaba novica, to ni območje, na katerem se bo ledenik obdržal,« je dejal David Holland, vodja raziskave.
 

V resnici je velikanska plošča


Znanstveniki so sicer že vedeli, da se Thwaites tali precej hitro in da izgublja zelo veliko ledu, saj je samo v zadnjem desetletju izgubil 600 milijard ton ledu, v zadnjih letih jih izgublja 50 milijard ton na leto. Razlog za taljenje ledenikov je topla voda, ki kroži pod hladnim površjem Antarktike in ki je vse bližje obali, a tega za Thwaites niso mogli potrditi, saj je do tega velikanskega ledenika zelo težko priti, je 1600 kilometrov od najbližje raziskovalne postaje.
Čeprav je daleč, lahko taljenje ledu na Antarktiki dvigne gladino morij. FOTO: Guliver/Getty Images
Čeprav je daleč, lahko taljenje ledu na Antarktiki dvigne gladino morij. FOTO: Guliver/Getty Images

Pa vendar je že leta pod budnim očesom znanstvenikov, saj bi na podlagi izračunov njegovo taljenje lahko močno dvignilo morsko gladino, že zdaj namreč predstavlja štiriodstotni dvig svetovne morske gladine, kar je ogromno za en sam ledenik, poleg tega se, kot kažejo satelitski podatki, čedalje hitreje topi. V njem je toliko vode, da bi se raven gladine morja po svetu dvignila za več kot pol metra! Prav zato mu pravijo ledenik sodnega dne.

Thwaites zaradi svoje velikosti velja za najbolj nevaren ledenik na Antarktiki: je neobičajno širok, pravzaprav nima skoraj nobene gore, je 120 kilometrov široka ledena plošča, in če se bo ta začela taliti, se bo začela lomiti in po območju bodo plavale nove. »Največje odkritje je, da je tam topla voda, jasno je, da ta ni tam od nekdaj, saj se sicer ledenik ne bi mogel formirati,« pravi Holland.

Lani so pod njim našli ogromno votlino, veliko kot Manhattan, znanstveniki domnevajo, da je bilo tam nekoč 14 milijard ton ledu, večina tega pa se je stopila v le treh letih! Topla voda v tem delu sveta, naj se zdi še tako oddaljen, bi morala biti opozorilo vsem o potencialno drastičnih spremembah na planetu, ki vodijo v podnebne spremembe, opozarja Holland, ki se boji, da se taljenja ne da zaustaviti.


Čeprav se ledenik ne bo stopil in se gladina morja ne bo dvignila v par letih, temveč desetletjih, bi lahko to usodno vplivalo predvsem na otoške države, ki bi lahko bile izbrisane z zemljevida, ogrožena pa bi bila tudi milijonska mesta, od Šanghaja do Benetk. Na milijone ljudi bi bilo prisiljenih zapustiti svoje domove in poiskati nova domovanja v višje ležečih krajih. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije